Gazdaság

Majdnem nettó hatszázezer forintos jövedelem szükséges ahhoz, hogy hitelből panellakást vegyünk Budapesten

rtl.hurtl.hu

2023. február 16. 15:54

És még jelentős megspórolt pénz is kell hozzá. Egy budai, átlagos árú tégla építésű ingatlan esetében nettó 1,3 millió forint a szükséges havi fix.

 

Egy átlagos pesti panellakás hitelből történő megvásárlásához jelenleg legalább 580 ezer forint nettó igazolt jövedelem szükséges – még akkor is, ha megvan a minimális, 30 százalékos önerő a vásárláshoz, írja csütörtöki sajtóközleményében a Bankmonitor.

Hozzáteszik: ez azonban szinte semmi ahhoz képest, hogy egy budai, átlagos árú tégla építésű ingatlan esetében 1,3 millió forint ugyanez az összeg. 

Vidéken viszont alacsonyabb a jövedelmi elvárás: itt az épület típusától és elhelyezkedésétől függően 434 ezer – 520 ezer forint a szükséges jövedelem alsó határa.

A lap szerint az elmúlt időszakban jelentősen drágultak a lakáshitelek. Egy húszmilliós összegű fix hitel tavaly ilyenkor még 5,05 és 8,4 százalék közötti kamattal volt elérhető, ma pedig már 8,25 és 10,94 százalék között szóródtak az ajánlatok.

A magasabb hitelkamatok és a dráguló lakások miatt egy lakás hitelből történő megvásárlásához több önerő szükségeltetik jelenleg, valamint harminc százalék önerővel számolva a szükséges összegű lakáshitel felvételéhez minimálisan elvárt jövedelem is magasabb most, mint egy éve. Korábban arról is írtunk, hogy nemrég a vásárlók száma is nagyot zuhant.

Arról, hogy miért járhatnak mégis jól azok, akik idén vesznek ingatlant, januárban a Híradó készített riportot:

 

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Balaton József

#Gazdaság#lakás#eladó#ár#hitel#jövedelem

Címlapról ajánljuk