Gazdaság

A Ford majdnem négyezer európai dolgozót küld el

rtl.hurtl.hu

2023. február 14. 9:49

Átalakítják a gyártást, teljesen átállnak az elektromos autókra. 

A Ford nagyjából 3800 dolgozóját bocsájtja el Európában – jelentette be kedden az amerikai autógyártócég. Közlésük szerint Németországban 2300, az Egyesült Királyságban pedig 1300 dolgozót küldenek el, valamint kétszáz másik dolgozót más európai országokban.

Az elbocsájtások leginkább a mérnökökként és az adminisztrációban dolgozó munkavállalókat érintik. A Ford nagyjából 3400 mérnököt tart meg Európában, akik az amerikai partner által küldött technológiákat ültetik majd át az európai piacra – írta a CNBC.

Az elbocsájtások egy szélesebb átalakítás részeként teszik meg, ahogy teljesen átállnak az elektromos autók gyártására. A cég úgy tervezi, hogy 2030-ra már csak elektromos autókat gyártanak Európában. A BBC cikke szerint a Ford nem a relatíve olcsó tömegautók gyártójaként aar a piacon maradni, hanem egzotikusabb járműveket fog kínálni.

Az átalakulás részeként megszüntetik a Fiesta gyártását, az utolsó kisautó júniusban gurul ki a kölni gyárból, és a Focus is hasonló sorsa fog jutni 2025-ben. A Ford közben ötvenmilliárd dollárt tervez elkölteni az elektromos autók gyártására az elkövetkező években.

Egy nappal az európai elbocsájtások bejelentése előtt közölték, hogy az amerikai Michigan államban 3,5 milliárd dolláros beruházással építenek egy akkumulátorgyárat, egy kínai céggel közösen. Az üzemben a cég közlése szerint nagyjából 2500 ember fog dolgozni.

Nyitókép: Bemutatják az új Ford Fiesta ST modellt a 87. Genfi Nemzetközi Autószalon sajtónapján, 2017. március 7-én. Fotó: MTI/EPA/Cyril Zingaro

 

#Gazdaság#ford#elbocsájtás#munkavállalók#kirúgások#autógyártás

Címlapról ajánljuk