Gazdaság

Százmilliárdokat vettek ki az államkasszából a rezsicsökkentés fenntartására

rtl.hurtl.hu

2023. február 2. 5:15

Az orosz gáztarifa novemberben 13 százalékkal, ezer köbméterenként 2162 euróra csökkent, az ár alapjául szolgáló, TTF-nek nevezett holland gáztőzsde irányadó, szeptemberi mutatója ennél is nagyobb mértékben, 15 százalékkal esett. Így az Orbán-kormány által dicsért, 2021 végén megkötött magyar-orosz gázszerződés alapján a tőzsdei szintre rászámolt orosz felár az októberi 8 százalékról 10 százalékra nőtt – számította ki a Népszava a KSH friss külkereskedelmi adatai alapján. 

A nyilvántartás szerint novemberben 530 millió köbméter gáz érkezett Oroszországból, a gázért csak novemberben 1,1 milliárd eurót, 473 milliárd forintot fizettünk Oroszországnak.

A lap szerint a novemberi átlagár köbméterenként 893 forint. Ez a „rezsicsökkentett” lakossági tarifában szereplő, 50 forintos gázártétel csaknem húszszorosa, de még a 767 forintos „lakossági piaci áron” belül mintegy 547 forinton nyilvántartott nettó termékárnál is csaknem 40 százalékkal magasabb. Bár a „rezsicsökkentett”, illetve a „lakossági piaci” áron kifizetett gáz aránya nem ismert, a fűtőanyagért kapott belföldi bevétel valószínűleg messze elmaradt az oroszoknak érte kifizetett összegtől. Ilyenkor a befolyt ellenértéket az állami költségvetés egészíti ki a rezsialapból. Októberhez hasonlóan tehát az Orbán-kormány novemberben is több százmilliárdot vett ki a kasszából a „rezsicsökkentés fenntartása érdekében”, írja a Népszava.

A lap megjegyzi: változatlanul nem érzékelhető Gulyás Gergely kancelláriaminiszter közlésének nyoma, miszerint az orosz ár megawattóránként (MWh) 150 eurós szintje feletti hányadot 2022 októbere és 2023 márciusa között elegendő 2024-2026 egyazon havában, egyenlő részletekben törlesztenünk. 


Nyitókép: Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata által közreadott képen Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a moszkvai tárgyalásai után tartott sajtóértekezleten 2022. július 21-én. – Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata / MTI / EPA

#Gazdaság#rezsicsökkentés#rezsi#rezsiemelés#oroszország

Címlapról ajánljuk