Gazdaság

Hiába nőtt a magyarok átlagkeresete, rosszabbul állunk, mint 2010-ben

rtl.hurtl.hu

2023. február 1. 12:54

Csak Romániában és Bulgáriában kisebbek a fizetések az Európai Unióban, mint Magyarországon. 

Az átlagkeresetek tekintetében az Európai Unió utolsó három országa között van Magyarország – írta a napi.hu, a GKI Gazdaságkutató Zrt. adataira hivatkozva.

A GKI az elemzésében közli, hogy a KSH adatai szerint a havi nettó átlagkereset Magyarországon a 2010-es 132,6 ezer forintról 2021-re 292 ezer forintra, 2022-re pedig 339,5 ezer forintra emelkedett, és azt várnánk, hogy Magyarország a keresetekben is gyorsan zárkózik fel az EU fejlettebb tagállamaihoz.  Ezzel szemben az Eurostat adatai szerint valóban csak kissé közeledtünk a fejlettebb tagállamok bérszintjéhez – írta a napi.hu

Az euróban mért keresetek tekintetében a magyar munkavállalók a harmadik legrosszabbul keresők között voltak 2021-ben, csupán Románia és Bulgária volt mögöttünk. Azaz a helyzet romlott 2010-hez képest, 25 tagállam között a 21. helyről a 23. helyre estünk vissza – írta a lap.

A vásárlóerő-paritásos adatok szerint négy uniós tagállamot előzünk meg: Horvátországot, Lettországot, Bulgáriát és Szlovákiát. Ebben a mutatóban 2010 óta nem változott Magyarország helyzete: maradtunk a 22. helyen.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

#Gazdaság#átlagkereset#európai unió#bér#fizetés#magyarország

Címlapról ajánljuk