Gazdaság

A parlament elé terjesztették a költségvetést, amit a kormány már elfogadott egy rendelettel

rtl.hurtl.hu

2023. január 19. 19:43

Hagyományőrző jellegű parlamenti szavazás.

Benyújtotta a parlamentnek a 2023-as költségvetést Varga Mihály, ám ez a lépés csak gesztusértékű: a kormány ugyanis tavaly év végén már rendeletben elfogadta a büdzsét. A „rezsivédelem költségvetésének” aposztrofált dokumentumot a minisztérium szerint a parlament által elfogadott irányvonalakkal összhangban módosította a kormány.

Kiemelték, hogy az elhúzódó háború és a szankciós energiaválság veszélyt jelent a magyar családokra, a gazdaságra és a munkahelyekre. „A kormány a kedvezőtlen körülmények ellenére sem adja fel a legfontosabb céljait: megvédjük a magyar családokat, a munkahelyeket, a nyugdíjak értékét, megőrizzük Magyarország biztonságát. A kormány idén is fenntartja a rezsicsökkentést az átlagfogyasztás mértékéig, tovább csökkenti az államadósságot és a költségvetési hiányt”.

A kedvezőtlen világgazdasági környezet miatt a kormány a központi tartalékot is megemelte: a tervezett 170 milliárd forintról 255 milliárd forintra nő a tartalékok összege. Emellett 26 milliárddal növelték a Rogán Antal alá rendelt titkosszolgálatok költségvetését.

A Pénzügyminisztérium szerint fontos változás a rendeletben kihirdetett módosításhoz képest, hogy a benyújtott törvényjavaslatban nagyobb arányú államadósság-csökkentéssel számolnak: a GDP-arányos államadósságot 73,5 százalékról 69,7 százalékra javítanák év végére.

Korábban Bod Péter Ákos azt mondta az újraírt költségvetésről, hogy az az elmúlt harminc év pénzügyi gazdálkodásának mélypontja. December végén Gulyás Gergely jelentette be, hogy mégis a parlament elé fog kerülni a dokumentum. A költségvetésről és a Költségvetési Tanács jóváhagyásáról – amit Matolcsy György, a tanács tagja nem írt alá – már korábban is beszámoltunk.

Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI

#Gazdaság#költségvetés#parlament#pénzügyminisztérium#varga mihály#rendelet#kormány

Címlapról ajánljuk