Gazdaság

Azt várják a jövő évi költségvetéstől, hogy több bevétel érkezik majd a lakosságtól

rtl.hurtl.hu

2022. december 27. 17:16

Legalábbis a Költségvetési Tanács ezt véleményezi. Matolcsy nem írta alá a dokumentumot.

Elkészült a Költségvetési Tanács (KT) a rendelettel módosított 2023-as költségvetés véleményezésével, írja a Portfolio. Varga Mihály pénzügyminiszter korábbi 3,5 százalékos várakozásával szemben a KT 3,9 százalékos GPD-arányos hiányt vár. Ha a tervezettnél jobban nő a GDP, a többletet a hiány mérséklésére fordítja a kormány.

A módosított rezsicsökkentés fenntartása az eredetileg tervezett 670 milliárd forintról 2610 milliárd forintra emelkedik. 2023-ban 1,5 százalékos bővülésre számítanak a gazdaságban. Az éves infláció várhatóan 15 százalékos lesz, emiatt az eddigi legnagyobb áfabevételre számíthat a kormány.

A lakossági energiafogyasztást érintő kedvezményes tarifák átlagos fogyasztási szintig történő fenntartására előirányzott összeg a korábbi 600 milliárd forintról 1458,2 milliárd forintra nő.

855 milliárdra emelkedik az állami intézmények, állami vállalatok, önkormányzatok energiaszámla-kompenzációja. A Költségvetési Tanács szerint a rendelettervezet bevételi és kiadási előirányzatainak teljesíthetősége kockázatot hordoz. A dokumentumot nem írta alá Matolcsy György jegybankelnök, aki pedig tagja a Kovács Árpád által elnökölt tanácsnak.

Az új költségvetésről nem tartanak parlamenti vitát, a teljes dokumentumot a közvélemény a Magyar Közlönyből ismerheti meg.

Nyitókép: MTI / Bruzák Noémi

#Gazdaság#költségvetés#Költségvetési Tanács#matolcsy györgy#áfa#hiány#gdp

Címlapról ajánljuk