Gazdaság

A nagy spórolás ellenére is tízmilliárd forinttal emelkedik Budapest energiaszámlája

rtl.hurtl.hu

2023. január 19. 16:37

Betett nekik a rezsicsökkentés csökkentése.

Nagy megtakarításokat hajtott végre a főváros 2022 utolsó negyedévében 2021-hez képest, mégis tízmilliárd forinttal kell többet fizetniük az energiáért, mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes egy háttérbeszélgetésen, írja a Telex.

Arról beszélt: 2021. utolsó hónapjaiban 5,5 milliárd forint volt a főváros energiaszámlája, ám idén minden megtakarítás mellett a negyedév költségei 15,1 milliárd forintra jöttek ki.

Hozzátette: gázfelhasználásban valamivel több mint 40 százalékot, távhőben 37 százalékot, villamosenergiában pedig közel 5 százalékot tudtak spórolni. Ebben benne van az összes fővárosi intézmény költsége a színházaktól kezdve a BKV-n át az oktatási intézményekig.

Villamosenergiában azért voltak csak viszonylag kevesebbet képesek csökkenteni, mert az a főváros három fontos közszolgáltatásához, köztük a közvilágításhoz, a közösségi közlekedéshez és a vízszolgáltatáshoz is kell.

A főpolgármester-helyettes szerint bármennyit is spórolnak, a megnövekedett költségeket sehogy sem tudják majd „kimozogni”. Szerinte ha a főváros nem kezdett volna takarékoskodni, akkor 3 milliárd forinttal többet fizettek volna az utolsó negyedévben. Továbbra is bíznak abban, hogy a főváros is kap majd kormányzati támogatást.

Nyitókép: MTI / Lakatos Péter

#Gazdaság#budapest#energia#számla#rezsicsökkentés#áram#gáz#víz

Címlapról ajánljuk