Gazdaság

Csalóka számok: kétszázezer fölé emelkedik az átlagnyugdíj, de az idősek háromnegyede kevesebb pénzt kap

rtl.hurtl.hu

2023. január 12. 5:37

A kormány nem hallgatta meg a nyugdíjasok szervezeteinek követeléseit.

 

15 százalékkal emelte meg a kormány a nyugdíjakat 2023. január 1-től, de ez nem jelenti azt, hogy mindenki egyformán jól jár – írta meg a Népszava. Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízottól Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőn át Varga Mihály pénzügyminiszterig minden kormányzati megszólaló arról beszélt, hogy a példátlanul magas emeléssel nagyon jól járnak az idősek, hiszen a 177 ezer forintos tavalyi átlagnyugdíj helyett közel 27 ezer forinttal több pénz érkezik majd a számlájukra. Az MTI a kifizetések megkezdéséhez igazítva közreadott egy KSH adatsort szerdán, ami segít az átlag mögé nézni.

Annak a több mint 54 ezer embernek, akinek a nyugdíja kevesebb mint 40 ezer forint, az emelés legfeljebb 6 ezer forintot jelent, míg egy 123 300 ezer forint feletti nyugdíjjal rendelkező társuk legalább 45 ezer forinttal kap többet.

Ennek értelmében a mostani nyugdíjemelés tovább növeli a szakadékot a nyugdíjasok között, hiába jelezték az idősek szervezetei, hogy a kisnyugdíjasoknak lassan ételt sem fognak tudni venni maguknak.

Így hiába emelkedik kétszázezer forint fölé az átlagnyugdíj Magyarországon, az idősek háromnegyede ennél kevesebb pénzt kap, emellett pedig a Magyarországon megvehető élelmiszerek ára 47,2 százalékkal volt magasabb novemberben, mint egy évvel korábban. Összességében tehát kizárt, hogy a reálérték megőrzéséhez elegendő lenne egy ekkora mértékű emelés.

Vélhetően év közben idén is szükség lesz a nyugdíjak kiegészítésére, ahogy azt Farkas András nyugdíjszakértő többször is nyilatkozta.

Nyitókép: RTL Híradó

#Gazdaság#nyugdíj#emelés#infláció#szakadék#egyenlőtlenség

Címlapról ajánljuk