Gazdaság

A leggazdagabb ukrán oligarcha is a Dunaferre pályázik

rtl.hurtl.hu

2023. január 12. 8:03

A mariupoli Azovsztal és az avgyijivkai acélmű elpusztítása után úgy tűnik, Rinat Ahmetov Dunaújvárosban pótolná kapacitásainak jó részét.

Helyi értesülések szerint a hányattatott sorsú dunaújvárosi vasműért az ökölre menő harcokat vívó ukrán és orosz tulajdonos mellett egy harmadik szereplő is bejelentkezett. A Metinvest az összes adósságával együtt megvásárolná a céget, sőt kapacitásnövelést és a károsanyag-kibocsátás csökkentését is ígéri – számolt be róla a Mérce.

A Metinvest egy befolyásos tulajdonost rejt: nem mást, mint Rinat Ahmetovot, Ukrajna legnagyobb vagyonnal rendelkező emberét, volt médiacézárt, ellentmondásos kaméleon-oligarchát.

A tatár származású, 1966-ban a Szovjetunió Ukrán SZSZK-jában született Ahmetov a háború előtt főleg mesés vagyonáról volt híres, többek között övé volt a teljes donyecki acélipar, a Sahtar Donyeck futballklub, a mariupoli Azovsztal és az avgyijivkai acélmű, amelyet a nyáron pusztított el Putyin hadserege. A háborús veszteségek ugyan érzékenyen érintették fő cégét, a Metinvestet, az elmúlt év során azonban Ahmetov mégis vásárolt magának egy óriási villát a francia Riviérán.

Számos riporter és újságíró próbált már rájönni, hogy honnan származik a Forbes szerint 1596 milliárd forintra rúgó vagyona, erre viszont nem sikerült egyértelmű választ találni. 

Az ukrán Belügyminisztérium szervezett bűnözésről készített 1999 szeptemberi jelentése „veszélyes bűnszervezet fejeként” írta le az oligarchát, aki azonban hamarosan maga is aktívan beszállt a politikába. Egyszerre épített ki remek kapcsolatot a kijevi vezetéssel és a Jelcin-korszak vezető orosz politikusaival is.

A 2014-ben kezdődő donyeck-luhanszki konfliktusban Putyin és az ukrán vezetés között játszott diplomáciai közvetítőszerepe miatt jelentős befolyásra tett szert az Egyesült Államokban is.

Pozíciója nagyon sokat romlott, miután Volodimir Zelenszkij lett az ország elnöke 2019-ben. A Zelenszkij megválasztását támogató milliárdos, Ihor Kolomojszkij ugyanis Ahmetov egyik legnagyobb ellenlábasa volt. 2021-re a kelet-ukrajnai erős ember Ahmetov és a kijevi központú kormány nyíltan is összeveszett, miután Zelenszkij aláírta a 2021-es ún. „oligarchatörvényt”, ami korlátozta a legvagyonosabb ukránok jogait.

Az egyre elmérgesedő konfliktust huszárvágásként „oldotta meg” Putyin brutális Ukrajna elleni támadása 2022. február 24-én. Mivel a háború egyik első áldozata épp az Ahmetovnak rengeteg pénzt hozó Azovsztalnak is otthont adó Mariupol volt, az oligarcha jóindulatát Oroszország elitje végleg elveszítette, sőt, helyette komoly ellenséget szerzett magának Ahmetov személyében. Eközben Zelenszkij kénytelen volt vele és az ország többi milliárdosával is békét kötni, hiszen vagyonuk és befolyásuk szükséges volt az ország védelméhez.

A háború azonban érzékenyen érintette Ahmetov vagyonát is, ami Mariupol és a Donyec-medence teljes pusztulásával egykori méretének egyharmadára zsugorodott 2022-ben. Noha 4,3 milliárd dollár még így is óriási összeg, a 2006-os 12 milliárdos Ahmetov-vagyonhoz már alig mérhető hozzá. Mindezek miatt fő cégcsoportja, az SCM be is perelte az orosz államot, veszteségei megtérítését követelve.

Ha a Dunaferr felvásárlása tényleg megtörténik, akkor Rinat Ahmetov a Metinvesten keresztül nem csupán az acéliparából élő Dunaújváros ura, de Magyarország egyik legbefolyásosabb külföldi befektetője is lehet.

A Dunaferr kapacitása persze nem mérhető olyan monstrumokhoz, mint az Azovsztal: míg előbbi éves kapacitása rendes működés esetén 1,8-2 millió tonna lenne, utóbbié a pusztulás előtt 13,7 millió tonna volt. Ahmetovnak ennek ellenére pénze, és érdeke is lehet többségi érdekeltséget szerezni a cégben.

Nyitókép: Rinat Leonyidovics Ahmetov ukrán üzletember és oligarcha a Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszterrel folytatott megbeszélésen Kijevben, 2014. június 24-én. Fotó: Thomas Trutschel / Getty

#Gazdaság#dunaferr#dunaújváros#ukrán#oligarcha#vagyon#felvásárlás#rinat ahmetov

Címlapról ajánljuk