Gazdaság

Orbán Viktor aláírta a lex Dunaferrt

rtl.hurtl.hu

2022. december 14. 7:43

Vagyonfelügyelőt rendelhetnek ki a céghez, viszont az idő fogy: ha ugyanis a kokszoló leállítása megindul, akkor 24-48 óra után visszafordíthatatlanok lesznek a folyamatok, az újraindítása lehetetlen lesz.

Egy szerdán életbe lépő rendelettel több ponton is módosította a kormány a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvényt, az új szabályozást (bár név szerint nem szerepel benne) feltehetően a Dunaferre szabták – írta a Portfolio.

Az Orbán Viktor kormányfő által aláírt rendelet szerint ha a cégbíróság hivatalból tudomást szerez arról, hogy egy cég

  • több mint négyszáz napja nem tett eleget a számviteli törvény szerinti éves beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségének, és
  • az utolsó letétbe helyezett éves beszámolója szerinti értékesítésének nettó árbevétele eléri vagy meghaladja a tízmilliárd forintot,

a cégbíróság 3 munkanapon belül kezdeményezi a cég ellen felszámolási eljárás megindítását. A végzés ellen fellebbezésnek nincs helye.

A portfolio.hu szerint kormányrendeket fenti idézete alapján kikövetkeztethető, hogy a kabinet a Dunaferre szabta ezt a döntését. A dunaújvárosi vasműre ugyanis igaz mindkettő fenti feltétel. A kormány rendeleti úton intézkedett a vasmű felszámolásáról, és a gyárban hamarosan megjelenhet a vagyonfelügyelő. 

A felszámolás megkezdése és a vagyonfelügyelő kirendelése első hallásra talán kedvezőtlen hírnek tűnik a gyár jövője szempontjából, azonban 

a kormány minden bizonnyal így készíti elő a vasmű tényleges megmentését. 

A lap információi szerint az állam nem akarja hosszú távon tulajdonba venni a vasművet, hanem így készíti elő, hogy minél előbb eladhassák azt egy nemzetközi szereplőnek. A lap úgy tudja, a múlt héten a Vasmű téren tettek látogatást a Liberty Steel emberei, ami azt valószínűsíti, hogy ez a cég lehetne a kiszemelt vevő.

Az idő ugyanakkor fogy, ha ugyanis a kokszoló leállítása megindul, akkor 24-48 óra után visszafordíthatatlanok lesznek a folyamatok, az újraindítása lehetetlen lesz: ha a kokszoló kihűl, a fala beomlik. Miután szerdán megkezdték a leállást, nagyjából ennyi idő maradt arra, hogy rendezzék a helyzetet. A Portfolio szerint ugyanakkor az sem elképzelhetetlen, hogy az új tulajdonos importálja majd a kokszot.

Nyitókép: Soós Lajos/MTI

 

 

#Gazdaság#dunaferr#vagyonfelügyelő#vasmű#rendelet#csőd

Címlapról ajánljuk