Gazdaság

Indiai cég viheti a Dunaferrt

rtl.hurtl.hu

2023. június 15. 15:19

Öt cég jelentkezett be a dunaújvárosi vasmű megvásárlására. Az ukrán, a magyar és a svájci jelentkező kiesett a vevők közül, így két indiai jelölt közül lehet az egyik az új tulajdonos.

Az öt jelentkezőből mindössze ketten maradtak versenyben a Dunaferr megvásárlásáért – közölte az ISD Dunaferrt felszámoló Honoratior Kft. a hvg.hu megkeresésére.

A portál szerint a kormány még április 17-én döntött arról, hogy indokolt esetben a felszámolás alatt álló cégek eszközeit ki lehet vinni egy, az adós tulajdonában álló új vállalatba, amit tehermentesen el lehet – sőt egy éven belül el is kell – adni olyan vevőnek, amely vállalja a nyereséges működtetést. Ez azt jelenti, hogy hoztak egy Dunaferre szabott kormányrendeletet.

A Dunaferr Zrt. felszámolója közölte, hogy ennek megfelelően megalapították a „NewCo” becenevű új vállalatot, amibe a Dunaferr eszközein és dolgozóin kívül az egyik leány javai és emberei is bekerülnek – olvasható a cikkben. Most ezt az új vállalatot akarják eladni, amiért öt cég jelentkezett be, az indiai Liberty Steel, az ugyancsak indiai Vulcan Stee, az ukrán Metinvest, a svájci Trasteel Trading Holdind és a magyar Trinec Property.

Az ötösből végül már csak a két indiai cég maradt versenyben.

  • az ukránokat azért zárták ki, mert a felvásárláshoz szükséges nemzetbiztonsági előminősítő eljárás nem érkezett meg időben.
  • a Trasteel nem fizette be határidőre az ugyancsak szükséges négymillió eurós óvadékot,
  • a Trinec Propertynél pedig azt írták, hogy „a szakmai és pénzügyi feltételeket az általa megadott információk és adatok alapján nem teljesítette”.

Nyitókép: Kohász dolgozik az újraindított II. számú nagyolvasztóban a Dunaferr Dunai Vasműjében 2023. február 16-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd.

#Gazdaság#dunaferr#dunaújváros#Honoratior Kft#india#cég#felvásárlás#pályázat#newco

Címlapról ajánljuk