Belföld

Népszava: ukrán céggel is tárgyal a kormány a Dunaferr eladásáról

rtl.hurtl.hu

2023. február 3. 8:45

A hírek szerint a kormány egy londoni cégnek adná el inkább a vasművet.

A Népszava arról értesült, hogy a magyar kormány a Dunaferr eladásáról az ukrán Metinvest Holding nevű acélipari vállalatával tárgyal. A Metinvest már jelezte a vételi szándékát. A kormány korábban átvállalta a vasmű dolgozóinak 6 hónapnyi bérét, de jelezték: mindenképp tulajdonost szeretnének találni a Dunaferrnek. A hírek szerint a cég képviselői a héten már találkoztak Fábián Gergellyel, a gazdaságfejlesztési tárca iparpolitikáért felelős államtitkárával.

A vasmű felszámolója szerint időközben a képbe került a Liberty Steel is, amelynek a székhelye Londonban van.

Pintér Tamás, Dunaújváros jobbikos polgármestere a lapnak elmondta, hogy ő úgy tudja, a kormány inkább a londoni céget preferálná. Pintér hozzátette: a városvezetés bízik benne, hogy a kormány jó döntést hoz majd, de aggodalomra ad okot, hogy a Liberty Steel a hírek szerint rossz anyagi helyzetben van, több kelet-európai érdekeltségét fenyegeti a felszámolás veszélye.

Pintér szerint jobb lenne az ukránokat választani, tekintve, ők maradéktalanul tudná biztosítani tudnák a vasmű nyersanyagellátását a saját érc- és szénbányáikból.

A lap megjegyzi, hogy a 2021-es adatok alapján a Metinvest a világ 42. legnagyobb acélipari cége, Ukrajnán belül pedig éllovasnak számít. A kelet-európai régión kívül olasz, spanyol, holland érdekeltségeik is vannak.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

#Belföld#dunaferr#kormány#ukrán#cég#eladás

Címlapról ajánljuk