Gazdaság

A dunaújvárosi polgármester elképzelhetőnek tartja, hogy a kormány Mészáros Lőrincnek akarja átjátszani a vasművet

rtl.hurtl.hu

2022. november 16. 19:29

Szerinte Palkovics László hiába járt a lemondása előtt kétszer is Dunaújvárosban, a Dunaferr menedzsmentjével nem ült le tárgyalni.

Dunaújváros jobbikos polgármestere szerint a kormány „szándékosan játszhat” a vasmű bedőlésére, hogy egy felszámolási eljárás keretében „esetleg egy Mészáros Lőrinchez köthető cég legyen az új tulajdonos”.

Pintér Tamás a Szabad Európának azt mondta: „félreérthető volt” a kormány és Dunaújváros fideszes országgyűlési képviselője, Mészáros Lajos részéről, hogy az elmúlt hetekben arról beszéltek: azért nem tudnak segíteni, mert az Oroszországot sújtó uniós szankciók érintik a vasművet is. A város többször is egyeztetett a cég menedzsmentjével, és egyértelműen cáfolták ezt az állítást – mondta a polgármester.

A városvezető átadott a kormánynak egy petíciót, amelyben a gyár megmentését követelik. Emlékeztetett, hogy a szankciókat Orbán Viktor is megszavazta, Szijjártó Péter pedig mindig elmondja, hogy minden olyan részt kivettek a szankciókból, ami Magyarországot rosszul érinthetné.

Dunaújváros vezetése abban bízik, hogy mielőbb visszajelzést kapnak a kormánytól, mert az elmúlt pár nap is kritikus volt a vasmű számára: az utolsó pillanatban szereztek be szenet és más alapanyagokat, amivel a kohót legalább alacsony szinten működtetni tudnák, de múlt pénteken már úgy látszott, hogy a kokszolóüzemet be kell zárni, mert nem tudják elég melegen tartani a működtetéséhez szükséges eszközöket. Ha ezek kihűlnek, akkor egyszerűen szétesnek, és később már nem lehet visszafűteni, nem tudják a kohót újraindítani: teljesen újjá kellene építeni sokmilliárdos beruházással.

Palkovics László ipari miniszterként a lemondása előtt kétszer is járt Dunaújvárosban, de a polgármester egyszer sem tudott vele érdemben tárgyalni – sőt Pintér Tamás szerint a vasmű menedzsmentjével sem tárgyalt a tárcavezető. A lemondása után azt sem lehet tudni, hogy ki lesz a kormányból illetékes.

Bár én biztató jelnek véltem Orbán Viktor parlamentben tett kijelentését, hogy meg fogják menteni a vasművet, de sajnos úgy, ahogy én is, a vasműs dolgozók is át lettek verve ebben a kérdésben

– jelentette ki a polgármester. A Dunaferrnél egyébként 4500-an dolgoznak, a kiszervezett cégekben és beszállítóknál kétszer ennyien, az ő egzisztenciájukat fenyegeti közvetlenül, ha bedől a vasmű.

A Házon kívül már tavaly januárban foglalkozott a cég problémáival.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

#Gazdaság#dunaújváros#pintér tamás#dunaferr#dunai vasmű

Címlapról ajánljuk