Gazdaság

Egyszerre hat budapesti fideszes frakcióvezető kezdeményez fegyelmi eljárást a polgármestere ellen

rtl.hurtl.hu

2023. január 12. 18:11

Közös nyilatkozatot adtak ki.

Hat fővárosi kerület kormánypárti frakcióvezetője kezdeményez fegyelmi eljárást polgármestere ellen, amiért azok nem egyeztettek a kormánnyal az energiakompenzációról, és ezzel szerintük megkárosították kerületüket, tudatták a frakcióvezetők az MTI-t.

  • Nagy István, a IV. kerületi Fidesz frakcióvezetője szerint az ellenzéki polgármesterek Gyurcsány Ferenc utasítására nem mentek el a kompenzációról szóló egyeztetésre, és ezzel megszegték esküjüket, amelyben azt fogadták meg, hogy kerületük fejlődése érdekében lelkiismeretesen fogják végezni polgármesteri munkájukat.
  • Puskás Péter, a III. kerületi Fidesz frakcióvezetője arról beszélt: a kerület több mint 130 ezres lakossága látta a kárát annak, hogy Kiss László (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) nem ment el a kormányzat által kezdeményezett egyeztetésre.
  • Gyurákovics Andrea, a IX. kerületi Fidesz-KDNP frakcióvezetőjeszerint Ferencváros esetében szándékos károkozásról kell beszélni, hiszen Baranyi Krisztina (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) maga ismerte el, hogy tudott a minisztériumi levélről, de „komolytalannak, szemfényvesztésnek” tartotta az adatszolgáltatást.

Rajtuk kívül panasszal élt még Szabó László, a XI. kerületi Fidesz frakcióvezetője, Lehoczki Ádám, a XV. kerületi Fidesz-KDNP frakcióvezetője, valamint  Lévai István Zoltán, a XVIII. kerületi Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

Korábban azt írtuk a vidéki energiakompenzációról: a tíz ellenzéki vezetésű kerület, ahová jutott pénz, nagyjából 3,6 milliárd forinton osztozik, míg a fideszes, vagy a kormányhoz húzó hét kerület összesen 4,9 milliárd forintot kapott.

A DK-s fővárosi polgármesterek azt írták a Facebookon, hogy egyenként nem akartak tárgyalni a kormánnyal, csak közösen, a kormány viszont korábban jelezte: a város-, illetve kerületvezetőkkel egyénileg ülnek le. Az érintett polgármesterek most perelnek, hogy kapjanak pénzt. Úgy számolnak, a kerületeiknek egyenként 471,5 millió forint járna.

Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

#Gazdaság#budapest#polgármester#kompenzáció#panasz#energia#fidesz

Címlapról ajánljuk