Gazdaság

Úgy adott a kormány milliárdokat a rezsire az önkormányzatoknak, hogy sokkal több pénzt elvont tőlük

Kovács IstvánKovács István

2023. január 5. 15:07

A kormány összesen 76 milliárd forinttal kompenzálja az önkormányzatokat a megszaladt rezsiköltségek miatt. Mindeközben szolidaritási adóként beszednek tőlük 240 milliárd forintot, és 62 milliárd forint sorsa még bizonytalan.

Miközben az önkormányzatok többletköltsége a rezsiárak emelkedése miatt összesen nagyjából 600 milliárd forinttal nőtt, a kormány a költségvetésből 144 milliárd forinttal kompenzálja őket – mondta az rtl.hu-nak Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke, aki a 32 ezer lakosú Gödöllő polgármestere is.

Hétfőn derült ki, hogy mekkora támogatást kapnak a megemelkedett energiaköltségekhez a települések: a Miniszterelnökség közleménye szerint összesen 44 milliárd forintot osztanak ki 138 város, illetve 17 fővárosi kerület között.

A fideszes vezetésű Debrecen kapja a legnagyobb rezsitámogatást, hat ellenzéki vezetésű kerületnek pedig egy fillér sem jut. A vidéki ellenzéki vezetésű nagyvárosok közül Miskolcnak 1,24 milliárd, Szegednek csaknem 1,3 milliárd, Dunaújvárosnak 649 millió, Pécsnek 1,04 milliárd forint támogatást ítéltek meg.

Gémesi szerint az is kiderült már, hogy összesen 32 milliárdot kapnak a 10 ezer fő alatti települések. Ez a feladatellátásokra szánt összegek között jelent meg a költségvetésben, ennyivel emelték meg az erre szánt összeget. 

Jelen állás szerint így 76 milliárd forintnak tudjuk most a sorsát, tehát lennie kell még 68 milliárd forintnak, amit később osztanak ki.

Úgy adott a kormány milliárdokat a rezsire, hogy sokkal több pénzt elvont tőlük
Gémesi György, Gödöllő polgármestere beszédet mond a Szent István Egyetemen. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A mostani döntés egyik vesztese Székesfehérvár, amelyik csak 237 millió forintot kap. Cser-Palkovics András, a város fideszes polgármestere szerdán azt írta a Facebookon, hogy a kormány minden település esetében aszerint határozta meg a támogatás összegét, hogy „mekkora az adott város egy főre jutó iparűzési adóerő-képessége, az erős gazdasággal rendelkező települések tehát értelemszerűen kevesebb támogatást kaphattak, mint a rosszabb gazdasági háttérrel küzdők”. A polgármester szerint „az önkormányzatoknak juttatott támogatás mértékének megállapítása teljességgel mellőzte a politikai hovatartozás mérlegelését”.

Gémesi György szerint azonban ez nem teljesen így van, Hódmezővásárhely (ahol az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter a polgármester) és Budaörs kihagyása a támogatottak közül szembeszökő. Hódmezővásárhely ráadásul komoly bajban van, tehát Gémesi szerint egyértelműen politikai szempont alapján dönthettek. Maga Márki-Zay is erre utalt, amikor azt üzente Lázár Jánosnak, a térség parlamenti képviselőjének, miniszternek, hogy 

ha segíteni nem tud, ne ártson.

Maguk a támogatási összegek is aránytalannak tűnnek. Az ellenzéki vezetésű Pécs például, ahol az egy főre jutó helyi iparűzési adót (hipa) 52 ezer forint, nagyjából ugyanannyi pénzt kapott, mint a fideszes vezetésű Kecskemét, ahol 108 ezer forint az egy főre jutó hipa, vagy említhetjük Debrecent, ahol ez az összeg 105 ezer forint és több mint 3 milliárd forintot kaptak.

Azt már a hvg.hu számolta ki, hogy a tíz ellenzéki vezetésű kerület, ahová jutott pénz, nagyjából 3,6 milliárd forinton osztozik, míg a fideszes, vagy a kormányhoz húzó hét kerület összesen 4,9 milliárd forintot kapott.

Ugyanakkor Székesfehérvár, vagy Győr alacsony összegű támogatása (237, illetve 254 milliárd forint) Gémesi szerint azt mutatja, hogy a Fideszen belüli érdekérvényesítési képesség is szerepet játszhatott a pénzek odaítélésekor.

Gödöllő városa 86 millió forintot kapott – aminek egyébként örülnek –, ez a többletigényük 25 százaléka. Az arányokat tekintve Debrecenben sokkal jobban jártak. Papp László polgármester az rtl.hu-nak azt mondta, hogy a többletköltségük meghaladja a 6 milliárd forintot, tehát a kormányzati támogatás állja ennek a felét.

Gémesi azt is elmondta, miközben döntöttek a város 86 milliós rezsitámogatásáról, a kormány 75 millió forintot elvont a közétkeztetésből, mindezt ráadásul év közben. 

Tehát a kormány az egyik kezével adott, a másikkal meg elvett

– tette hozzá.

Az is rontja az önkormányzatok helyzetét, hogy idén is be kell fizetniük az országos büdzsébe 240 milliárd forintot szolidaritási adóként, miközben a teljes önkormányzati szektornak 550 milliárd forintot adnak a feladatainak ellátására – mondta a MÖSZ elnöke. Gödöllő esetében ez 905 millió forint lesz, amit lehetetlen kigazdálkodni.

A rezsitámogatásból kimaradt hat fővárosi kerület, köztük ötnek DK-s a vezetése, ők perre mennek. Láng Zsolt – illetve korábban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter – azt mondta, látszik az odaítélt támogatásokból, hogy pártállástól függetlenül minden önkormányzat kapott segítséget. Csak azok nem – mondta –, amelyek vezetői nem mentek el az erről szóló egyeztetésre, nem kértek segítséget.

Úgy adott a kormány milliárdokat a rezsire, hogy sokkal több pénzt elvont tőlük
Láng Zsolt, a Közép-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos (j) és Karácsony Gergely főpolgármester a felújított fővárosi Blaha Lujza tér átadásán.Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd.

A DK-s polgármesterek azt írták a Facebookon, hogy egyenként nem akartak tárgyalni a kormánnyal, csak közösen, a kormány viszont korábban jelezte: a város-, illetve kerületvezetőkkel egyénileg ülnek le. Az érintett polgármesterek most perelnek, hogy kapjanak pénzt. Úgy vélik, a kerületeiknek egyenként 471,5 millió forint járna.

Bár Láng azt állította, aki velük leült tárgyalni az kapott pénzt, ennek ellentmond Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere. Ő a hvg.hu-nak azt mondta, Balla György kormánybiztossal korrekt megbeszéléseket folytattak, és fel sem merült, hogy kimaradnának a rezsikompenzációból. Budaörs polgármestere, Wittinghoff Tamás is azt mondta a lapnak, hogy volt ilyen megbeszélésen, bár hozzátette, „nem nevezné egyeztetésnek” azt, amit a fideszes kormánybiztossal folytattak.

Kérdéses persze, hogy mi lesz a fennmaradó, rezsitámogatásként még oda nem ítélt 68 milliárd forinttal, esetleg abból juthat-e a most kimaradt városoknak. 

Ezzel kapcsolatban kerestük a Miniszterelnökséget, ha válaszolnak, azt is közzétesszük.

Nyitókép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszél a Mondjunk nemet a szankciókra! című országjáró sorozat fórumán a jászberényi Déryné Rendezvényházban. Fotó: MTI/Kovács Anikó.

#Gazdaság#rezsitámogatás#rezsi#Gémesi György#önkormányzatok#támogatás#szolidaritási adó#láng zsolt#márki-zay péter#wittinghoff tamás#ma

Címlapról ajánljuk