Gazdaság

A tavalyinál is jobban csökkenhet idén a tanárok reálkeresete

rtl.hurtl.hu

2023. január 10. 7:06

Százezreket vesz ki havonta a zsebükből, hogy az alapbérüket a 2014-es minimálbér szintjén befagyasztották.

Idén 6-8 százalékkal csökkenhet a pedagógusok reálkeresete – írja a Portfolio.

A tanárok fizetésének emelése tavaly a tíz százalékot sem érte el, ennél az infláció jóval magasabb volt, így a keresetük vásárlóértéke 5 százalék körüli mértékben csökkent. 2023-ban az infláció még magasabb lesz, és a bérpótlék tízszázalékos növelésével is 6-8 százalék lehet a reálbérek visszaesése, amin csak az változtathat, ha az uniós források beérkezésével nagyobb emelésre kerül sor.

A portál emlékeztet, hogy a pedagógusok alapbérét a 2014-es minimálbér szintjén befagyasztották, a kormány a három éve bevezetett bérpótlékkal operál, aminek valójában semmi köze semmilyen alapfeladatokon túli tevékenységhez, ami egy bérpótlék valódi célja lenne, hanem egységesen kapja minden pedagógus.

A bérbefagyasztás nélkül egy főiskolát végzett, egy minősítő vizsgát szerzett pedagógus bruttó 500-800 ezer forint között keresne, így viszont – attól függően, hogy mennyi ideje vannak a pályán – 100-330 ezer forintot is buknak havonta, a pótlékok ellenére is. Aki mesterpedagógus szintre jutott, annak 480-590 ezer forint közötti a bruttó bére, ha viszont úgy emelkedett volna, mint a minimálbér, akkor 835 ezer-1,02 millió forint között lenne a bruttójuk.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

#Gazdaság#pedagógusok#tanárok#reálkereset#fizetés#minimálbér

Címlapról ajánljuk