Gazdaság

Gigantikusra nőtt a magyar külkereskedelmi hiány

rtl.hurtl.hu

2023. január 9. 13:03

1,240 milliárd euróval romlott a mérleg a KSH első becslése szerint. A kivitel 78, a behozatal 63 százalékát az EU tagállamaival bonyolítottuk le.

Tavaly novemberben az export euróban számított értéke 17,8 százalékkal, az importé 28,8 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel korábban. A termék-külkereskedelmi egyenleg 1,240 milliárd euróval romlott, és 1,283 milliárd eurót tett ki, ismertette hétfőn első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az MTI híre szerint.

A KSH honlapja szerint novemberben így a külkereskedelmi hiány 536 milliárd forintot tett ki. A kivitel 78, a behozatal 63 százalékát az EU tagállamaival bonyolítottuk le.

Bod Péter Ákos korábbi jegybankelnök tavalyi cikkünkben magyarázta el: a magyar külkereskedelmi mérleg sokáig többletet mutatott, 2021 nyara óta azonban deficites. Ennek több oka van: a túlpörgő gazdaság, amelynek nagy az importhányada, illetve például az energia, a fémek és más alapanyagok drágulása, tehát a cserearányromlás. 

Leegyszerűsítve: a magyar gazdaság által exportált termékek ára nem igazán nő, a behozott termékek ára viszont nagyon is. 

Az előző hónaphoz viszonyítva az export 5,0 százalékkal, az import 7,3 százalékkal nőtt tavaly novemberben. A múlt év első tizenegy hónapjában az export 19,8 százalékkal, az import 29,5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, az áruforgalmi egyenleg 8,006 milliárd euró deficitet mutatott, 12 millió híján 10 milliárd euróval romlott az egy évvel korábbi exporttöbblettel összevetve.  

Nyitóképünk illusztráció. – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

#Gazdaság#külkereskedelmi hiány#nemzetgazdaság#ksh

Címlapról ajánljuk