Gazdaság

Forbes: Már nem Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar, ketten is megelőzték

rtl.hurtl.hu

2022. december 28. 7:12

Az elmúlt években egyre csökkent a különbség Mészáros Lőrinc és Csányi Sándor vagyona között. És egy startupper is a listára tudott kerülni.

Megjelent a Forbes januári lapszáma, benne az 50 leggazdagabb magyar listájával, amelyre itt is vethet egy pillantást.

A lap szerint idén eléggé átrendeződött az élmezőny: becslésünk alapján már nem Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar, őt Csányi Sándor és Felcsuti Zsolt is megelőzte.

Az elmúlt években egyre zárult az olló Mészáros Lőrinc és Csányi Sándor vagyona között, idén – 2017 után először – újra az OTP-vezér került az élre. A Forbes becslése alapján több mint hetvenmilliárd forinttal növelte vagyonát az elmúlt egy évben, ezzel a Forbes milliárdos-listájának történetében Csányi az első, aki átlépte az 500 milliárd forintos határt. A növekedés motorja a Bonafarm csoport volt, ami a lap számításai szerint húsz százalékkal növelte értékét egy év alatt. Csányi Sándor harminc éve van az OTP élén, és elnöksége alatt a bankcsoport számos vihart túlélt már a privatizációtól a 2008-as válságon át az orosz–ukrán háborúig, teszi hozzá a Forbes.

A Forbes szeptemberi családi listáján Felcsuti Zsolt cégcsoportja lett a legértékesebb családi vállalat, Felcsuti idén pedig mint dollármilliárdos debütált, miután az amerikai Forbes szerkesztősége elfogadta a magyar Forbes vagyonbecslését. 

Ezzel Mészáros Lőrinc és Csányi Sándor mellett ő a harmadik, aki a globális gazdag listán Magyarország neve alatt szerepel.

A lap hozzáteszi: Felcsuti a dollármilliárdos státuszt privatizáció, kapcsolatok és az állammal kötött üzletek nélkül érte el. 

Ilyen megjegyzés nem szerepel a lista harmadik helyezettjénél. Mészáros Lőrinc és családja a bronzérmet szerezte meg. Orbán Viktor földije a 2019. januári lapszámban összeállított listán tört az élre 381,3 milliárd forintos becsült vagyonnal. A lap hozzáteszi: úgy előzte meg Csányi Sándort, hogy öt évvel korábban még csak nem is szerepelt a neve a leggazdagabbak között, de még egy évvel előtte, 2018-ban is csak a nyolcadik volt. A Forbes szerint a Mészáros-vagyon növekedése azóta lelassult, a legutóbbi időszakban pedig már stagnált, az elmúlt két évben 480–490 milliárd környékére becsülték. Egy évvel ezelőtti listájukon Csányi Sándor már mindössze húszmilliárddal volt lemaradva. Ennek egyik fő okaként a lap az Opus-részvények miatti kitettséget, illetve azok zuhanását jelölte meg. 

Az első tíz helyezett a lap becslése alapján így néz ki:

  1. Csányi Sándor, 546,1 milliárd forint
  2. Felcsuti Zsolt, 468,6 milliárd forint
  3. Mészáros Lőrinc és családja, 436,5 milliárd forint
  4. Gattyán György, 357 milliárd forint
  5. Veres Tibor, 295,9 milliárd forint
  6. Szíjj László, 229 milliárd forint
  7. Jellinek Dániel, 224,7 milliárd forint
  8. Demján Sándorné és családja, 220,1 milliárd forint
  9. Széles Gábor, 190,2 milliárd forint
  10.  Rahimkulov Ruszlán, 174,1 milliárd forint

A lap listáján most először szerepel egy startupper is: a Seon egyik alapítója, Kádár Tamás a 33. helyen áll 49,5 milliárd forintos becsült vagyonával.

Nyitókép: Vasvári Tamás / MTI

 

#Gazdaság#forbes#mészáros lőrinc#csányi sándor#felcsuti zsolt#gazdag

Címlapról ajánljuk