Gazdaság

Célegyenesben a tárgyalások, megvan, mennyi lehet jövőre a minimálbér

rtl.hurtl.hu

2022. december 13. 18:09

A minimálbér 16 százalékkal nőhet, míg a szakképzettek garantált bérminimuma 14 százalékkal. Már ha aláírják a megállapodást.

A jelenlegi bruttó 200 ezer forintról 232 ezer forintra emelkedhet január 1-jétől a minimálbér – írja a Népszava a kedd délutáni tárgyalások után. A lap szerint a szakképzetteknek járó garantált bérminimumról is sikerült megállapodni, ez bruttó 260 ezer forintról 296 400 forintra nőhet. Ez 16, illetve 14 százalékos béremelést jelentene.

A cikk szerint a megállapodást már szövegezi a gazdaságfejlesztési tárca, de lehetséges, a csütörtöki újabb találkozón még nem írják alá, mivel az érdekképviseleti oldalon nincs meg a teljes egyetértés.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke szerint a 16, illetve 14 százalékos béremeléssel a legkisebb keresetek megőrzik reálértéküket, mivel a kormány 15 százalékos inflációval számol.

Ezzel szemben viszont Zlati Róbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke arról beszélt, hogy legalább 20 százalékos béremelést szerettek volna elérni, és az elnökség döntése lesz, hogy el tudják-e fogadni ezt az ajánlatot.

Nyitókép: Illusztráció.

#Gazdaság#minimálbér#minimálbér-emelés#tárgyalások#garantált bérminimum

Címlapról ajánljuk