Gazdaság

Kocsis Máté előre megfenyegette a DK képviselőjét, hogy feljelenti, ha sajtótájékoztatót tart, de Varju László nem ijedt meg

rtl.hurtl.hu

2022. december 9. 13:48

És azokat a lapokat is, amelyek beszámolnak róla. A rendőrség már nyomoz rémhírterjesztés gyanúja miatt.

A Fidesz frakcióvezetője előre büntetőfeljelentéssel fenyegette meg a Demokratikus Koalíció (DK) képviselőjét, Varju Lászlót, ha megtartja péntekre meghirdetett, „Matolcsy váratlan beismerése igazolta, hogy az Orbán-kormány szemet vetett az emberek bankban őrzött pénzére” című sajtótájékoztatóját. Kocsis Máté hozzátette, hogy kezdeményezi Varju László megfosztását valamennyi országgyűlési tisztségétől, illetve a sajtótájékoztatót közlő médiafelületekkel szemben is eljárást indítanak.


Varju azonban megtartotta a sajtótájékoztatót, amin a 444 tudósítása szerint arról beszélt, hogy a DK-s árnyékkormány szerint a jegybankelnök „szavai bizonyítják, hogy az Orbán-kormány a magyar emberek félretett pénzéből kísérelheti meg feltölteni az államkasszát, mert képtelenek az orbáni infláció, megélhetési válság megállítására”. A képviselő felszólította a kormányt, hogy tisztázza, hogy nem nyúlnak hozzá az emberek bankban őrzött pénzéhez.

Matolcsy György hétfőn az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt arról beszélt, hogy 20 ezer milliárd forintban mérhető a családok pénzügyi megtakarítása Magyarországon, ezt a pénzt be lehetne vonni például energiahatékonyságot, vagy élelmiszeripari termelékenységet növelő programokra.

Az rtl.hu által korábban megszólaltatott pénzügyi elemzők szerint nem kell hasonló intézkedéstől tartani, mint amikor Matolcsy György nemzetgazdasági minisztersége alatt a magánnyugdíjpénztári megtakarításokat államosították, sokkal inkább arról lehet szó, hogy olyan programok indulhatnának, amelyekben a megtakarításokat energiahatékonysági beruházásokhoz önrészként használnák fel, vagy az állam zöld állampapírt bocsáthatna ki.

Kocsis Máté azonban Facebook-oldalán azt közölte, hogy az elmúlt napokban a közösségi médiában és sms-ben olyan pánikkeltő üzenetek, hamis hírek terjedtek, amelyek szerint a lakossági megtakarításokat veszély fenyegeti és az a legjobb szerintük, ha az emberek megszüntetik bankbetéteiket. A frakcióvezető szerint ezek az állítások valótlanok, súlyosan sértik az ország és a magyar állampolgárok érdekeit, és az ilyen rémhírek terjesztése bűncselekmény. A fideszes politikus azt mondta, jól látható jelei vannak, hogy a következő időszakra a forint elleni támadást készítenek elő több irányból.

A rendőrség még Varju László sajtótájékoztatója előtt közölte, hogy nyomozást rendeltek el rémhírterjesztés gyanúja miatt, az ismeretlen elkövetők bankpánik kialakulására alkalmasnak látszó információkat tettek közzé.

Az MSZP társelnöke viszont Matolcsy György ellen tett feljelentést: Komjáthi Imre szerint a jegybankelnök sosem látott veszélynek tette ki a magyar gazdaságot azzal, hogy kijelentette: hazánk válságközeli helyzetben van és a világ egyik legsérülékenyebb országa. A politikus úgy véli, Matolcsy spekulatív pénzügyi támadásoknak adott teret és hatalmas pánikot keltett a piaci szereplők körében.

Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

#Gazdaság#kocsis máté#varju lászló#feljelentés#matolcsy györgy#rémhírterjesztés

Címlapról ajánljuk