Gazdaság

Az MNB milliókra büntette a Molt a vecsési kőolajmező kapcsán

rtl.hurtl.hu

2022. december 5. 8:08

Gond volt a bejelentéssel.

A Magyar Nemzeti Bank ötmillió forintra büntette a Molt, mert a cég nem a jogszabályoknak megfelelő módon jelentette be a vecsési kőolajmező feltárásáról szóló hírt. Az MNB rtl.hu-nak eljuttatott közleménye szerint a bejelentésnek közvetett hatása volt a cég értékpapírjainak értékére, hozamára, így azt olyan formában kellett volna megtennie, hogy a befektetők megalapozott döntést tudjanak hozni.

A Mol november 21-én jelentette be, hogy jelentős mennyiségű kőolajat találtak Vecsés határában, 2100 méter mélyen, ahonnan kezdetben napi 600 hordónyi olajat termelnek ki, amit később 700-100 hordóra terveznek növelni.


Az erről szóló közleményt a cég weboldalán tették közzé, majd később a közösségi oldalaikon osztottak meg arról több részletet. Az MNB közlése szerint azonban a Mol egyáltalán nem tett közzé rendkívüli tájékoztatást az MNB által működtetett hivatalos információtárolási rendszerben vagy a Budapesti Értéktőzsde oldalán. Ezzel a tőkepiaci törvény erre vonatkozó előírását sértette meg a cég – olvasható az MNB közleményében.

Ajánló: A Ewing családot itt ne keresse senki – így fest most a Mol vecsési kőolajkincse

Mint írták, rendkívüli tájékoztatásában lehetősége nyílt volna megfelelő kontextusba helyezve, kiegyensúlyozottan bemutatni a felfedezés eredményére, kitermelésének volumenére gyakorolt hatását. Ennek hiányában ugyanis a befektetőknek nem volt lehetőségük a felfedezés jelentőségének pontos értékelésére, így sérülhetett a hír alapján meghozott kereskedési döntéseik megalapozottsága – olvasható a közleményben.

Nyitókép:  Mol vecsési Vecsés-2 olajkútja 2022. november 28-án. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

#Gazdaság#mol#mnb#büntetés#vecsés#olajmező#vecsési olajmező#tőzsde

Címlapról ajánljuk