Gazdaság

Lejtmenetbe fordult a magyar gazdaság, megérkeztek a KSH friss adatai

rtl.hurtl.hu

2022. december 1. 8:57

 A GDP alakulása egyértelműen jelzi, hogy a magyar gazdaság lassuló trendben van.

A harmadik negyedében az előzetes adattal megegyező mértékben, 0,4 százalékkal esett vissza a magyar gazdaság teljesítménye az előző három hónaphoz viszonyítva. A Portfolio elemzése szerint 

ezzel két év folyamatos növekedése szakadt meg, de az egy évvel ezelőtti szinthez képest a hazai reál-GDP még mindig 4,1 százalékkal magasabban van. 

A lap szerint a GDP alakulása egyértelműen jelzi, hogy a magyar gazdaság lassuló trendben van: a rövid bázisú mutató három egymást követő negyedévben esett vissza, a friss adat pedig már visszaesést jelez. Kiemelték: azt már az előzetes adatközléskor lehetett tudni, hogy a gazdasági lassulását egyrészt a választási kiköltekezés hatásainak kifutása, az energiaválság, illetve az időjárási okokból nagyon gyenge mezőgazdasági termelés okozta.

A pontos adatok

A KSH friss adatait az MTI közölte. Eszerint a GDP volumene 4,0 százalékkal nőtt a harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos időszakához képest 4,1 százalékkal emelkedett, míg az előző negyedévhez mérten 0,4 százalékkal csökkent.

Az első három negyedévben a gazdaság teljesítménye – a nyers és a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adat szerint egyaránt – 6,1 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit.

Éves összevetésben a feldolgozóipar teljesítménye 10,6 százalékkal, az építőiparé 1,8 százalékkal nőtt, a szolgáltatásokban hozzáadott érték 5,6 százalékkal haladta meg a tavalyi harmadik negyedévit, a mezőgazdaság termelése 39,3 százalékkal csökkent. A GDP 4,0 százalékos növekedéséhez a szolgáltatások 3,4, az ipar 1,7, az építőipar pedig 0,1 százalékponttal járult hozzá. Felhasználási oldalon a végső fogyasztás 2,3 százalékponttal járult hozzá, míg a bruttó felhalmozás 0,8 százalékponttal lassította azt. A külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében 2,5 százalékponttal növelte a gazdasági teljesítményt.

Hatalmas a külkereskedelmi hiány

Szeptemberben az export euróban számolt értéke 29,0, az importé 35,1 százalékkal nőtt, az egyenleg 663 millió euróval romlott az egy évvel korábbihoz viszonyítva, és 745 millió euró deficitet mutatott a KSH közlése szerint. 

Az áruforgalmi hiány 93 millió euróval nagyobb a első becslésben közöltnél.

Változatlan áron számolva az export 14,3, az import 10,0 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz, augusztushoz viszonyítva pedig az export volumene 1,8 százalékkal nőtt, míg az importé 0,6 százalékkal csökkent szezonálisan és munkanappal kiigazítva.

 A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 30,1, a behozatalban 41,8 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

A cserearány 8,3 százalékkal romlott. A forint árfolyama az euróhoz mérten 15, a dollárral szemben 36 százalékkal gyengült.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

 

#Gazdaság#gdp#ksh#hiány#külkereskedelmi hiány

Címlapról ajánljuk