Gazdaság

Ezeken a területeken lehet havi egymillió forint környékén keresni Magyarországon

rtl.hurtl.hu

2022. november 29. 7:51

Szeptemberben is folytatódott az átlagkereset szokatlan, éven belüli növekedése Magyarországon, ami a Portfolio cikke szerint újabb bizonyíték arra, hogy elindult az ár-bér spirál. A fizetések növekedése azonban nem tudott lépést tartani az árak robbanásával: így a keresetek vásárlóereje már csökken.

Szeptemberben 504 ezer forintra nőtt az átlagkereset Magyarországon, ami 17,8 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A nettó átlagkereset 335 ezer forint volt ugyanebben az időszakban.

Szeptemberben az átlagkereset az információ, kommunikáció területén dolgozók körében és a pénzügyi szolgáltatásban volt kiemelkedő.

Mindkét szektorban meghaladta a bruttó 800 ezer forintot. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a legalacsonyabb a bruttó átlagkereset, mindössze 322 ezer forintos; az összes többi szektorban már 400 ezer forint felett vannak a keresetek.

A gazdasági, igazgatási, érdekképviseleti vezetők, törvényhozók körében meghaladta a 930 ezer forintot a bruttó átlagfizetés az idei harmadik negyedévben. A diplomások is kiemelkedően jól keresnek, a felsőfokú képzettség önálló alkalmazását igénylő foglalkozások körében bruttó 720 ezer forint felett volt az átlagkereset.

Nyitókép: Krizsán Csaba/MTI

#Gazdaság#fizetés#infláció#kereset#ksh

Címlapról ajánljuk