Gazdaság

Tett egy lépést a technikai recesszió felé a magyar gazdaság

rtl.hurtl.hu

2022. november 15. 8:59

Megérkeztek a friss GDP-adatok: folytatódott a magyar gazdaság lassulása.

A magyar GDP 2022 harmadik negyedévében a szezonálisan kiigazított adatok szerint 4,1 százalékkal nőtt egy év alatt, míg az előző három hónaphoz képest 0,4 százalékkal csökkent, közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Ezzel 2020 tavasza után ismét mínuszba került a kibocsátás negyedéves bázison. A 444.hu elemzése szerint

ez a technikai recesszió felé tett lépés. 

A technikai recesszió azt jelenti, ha a negyedéves bázisú GDP-adat két, egymást követő negyedévben is negatív. Hasonlókról írt a VG is, hozzátéve: a gazdaság fékezése talán nem lesz olyan ütemű, mint arra az elemzők előzetesen számítottak, ami a jövőre várható helyreállás szempontjából sem mindegy. 

A KSH friss adatai szerint folytatódott a magyar gazdaság lassulása, az első negyedévi kiugró 8,2 százalékos és a második három havi 6,5 százalék után a harmadik negyedévben Magyarország bruttó hazai terméke a nyers adatok alapján 4,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az MTI összefoglalója szerint az első háromnegyed évben a gazdaság teljesítménye a nyers és a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint egyaránt 6,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

 A növekedéshez a KSH adatai szerint leginkább az ipar és a piaci szolgáltatások járultak hozzá. Az iparon belül különösen a közúti jármű gyártása, a számítógép, elektronikai és optikai termék gyártása, illetve a villamos berendezés gyártása, a piaci szolgáltatások közül pedig főként a szállítás, raktározás, valamint a szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység bővülése volt jelentős.

A növekedés hatodik negyedéve folytatódott négy negyedév visszaesés után. Az első negyedévben 8,2, a második negyedévben 6,5 százalékos volt az emelkedés, minek eredményeként Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) az első fél évben 7,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Gazdaság#gdp#recesszió#technikai recesszió#ksh

Címlapról ajánljuk