Gazdaság

Kereskedelmi szövetség: Egy éjszaka alatt nem lehet felkészülni az újabb árstopra

rtl.hurtl.hu

2022. november 10. 5:50

A rendelet kihirdetésekor a legtöbb üzlet már zárva volt, a vásárlók türelmét kéri az Országos Kereskedelmi Szövetség.

A 444.hu írta meg, hogy sajtóközleményt adott ki szerda éjjel az Országos Kereskedelmi Szövetség. Ebben a vásárlók türelmét kérik, mert a november 9-én, a késő esti órákban a Magyar Közlönyben megjelent, a tojás és a burgonya árstopjáról szóló rendeletmódosítás olyan gyorsan lépett hatályba, hogy arra a kereskedők egyszerűen nem tudnak felkészülni.

Ugyanis a rendelet kihirdetése idején az üzletek nagyobb része már zárva volt, a dolgozók már hazamentek.

„Ezúton kérjük a vásárlók megértését, mivel a november 10-i reggeli üzletnyitásokra lehetetlen felkészülni az éjszaka során. A rendelet kihirdetésének időpontjában az üzletek döntő többsége már bezárt, a dolgozók hazamentek, és mivel mind a tojás, mind a burgonya esetében többféle terméket is értékesíthet egy-egy üzlet, 

így nem csak két darab árcédulát kell átírni, az árcédulák cseréjének pedig van egy időigénye, még akkor is, ha ideiglenesen kézzel írják ki az új árakat.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy az árváltozásokat bármilyen ok miatt a vállalkozások központja rendeli el, és rendkívül fontos tudni azt is, hogy az online pénztárgépek átállítása az új árakra a megfelelő nyugtaadáshoz elengedhetetlen, ez is időigényes. Ráadásul ha „az árcédulákat át is írják a kereskedők, a nyugtaadatoknak azokkal egyezniük kell. A kötelező tájékoztató feliratokhoz szükséges további rendelet még nem jelent meg, ezek elkészítése is időigényes”.

Nyitókép: Kallos Bea / MTI

#Gazdaság#árstop#Országos Kereskedelmi Szövetség#kereskedelem

Címlapról ajánljuk