Gazdaság

Mégis meghosszabbíthatja Paks 1 üzemidejét a kormány

rtl.hurtl.hu

2022. november 9. 14:22

Tíz, de alaposabb felújítások esetén akár még húsz évvel is meghosszabbítható lenne a blokkok élettartama.

A 2030-as években sem zárnák be Paks 1 blokkjait, egy határozattervezet alapján ugyanis meghosszabbítanák az atomerőmű üzemidejét – írta a 444.hu

Az új határozati javaslat szerint 10, de alaposabb felújítások esetén akár még 20 évvel is meghosszabbítható lenne a blokkok élettartama, azaz csak a 40-es vagy 50-es években kellene végleg lakatot tenni rájuk.

A mostani állás szerint 2032-ben kellene bezárni az első és 2037-ben az utolsó, negyedik blokkot. 

A javaslatnak Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a benyújtója, és Palkovics László technológiai miniszter az előadója. (Utóbbi azóta meg nem erősített hírek szerint benyújtotta lemondását Orbán Viktor kormányfőnek, döntésének hátterében állítólag energiapolitikai ügyek állnak, de azt nem tudni, hogy ebben a tervezett üzemidő-hosszabbítás szerepet játszott-e.)

Paks 2 engedélyeztetése egyébként még mindig nem ért véget, az érdemi munkálatok pedig szintén nem kezdődtek el. Szijjártó Péter külügyminiszter szeptemberben azt mondta, a jövő év őszén az első betonelemeket lefektethetik a talajba. 

A beruházást sokan próbáljak gáncsolni, de mi ennek nem engedünk, az erőművet felépítjük, mert jogunk van hozzá, és ez az érdekünk 

– írta a külügyminiszter.

Az EU-ban ugyanakkor egyre határozottabb tervek készülnek az orosz nukleáris ipar szankcionálására, ezt Magyarország mostani állítása szerint megvétózná.

A magyar kormány eddig mindent egy lapra feltéve, főleg Paks 2-től várta a 30-as évekre az áramot. Szélerőműveket több mint tíz éve nem lehet építeni Magyarországon, a napenergia terjedését pedig éppen most lassították le.

Nyitókép: Kiss Dániel/MTI

 

#Gazdaság#paks#atomerőmű#hosszabbítás

Címlapról ajánljuk