Belföld

Benyújtotta lemondását Palkovics László

rtl.hurtl.hu

2022. november 9. 13:40

A háttérben energiapolitikai véleménykülönbségek állnak.

Benyújtotta lemondását Palkovics László technológiai és ipari miniszter – írta a 24.hu és a Telex. Korábban a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület is erről írt Facebook-oldalán

A 24.hu szerint a lemondás mögött az áll, hogy a miniszterelnök elfogadta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter javaslatát egy önálló energetikai minisztérium felállításáról. Ez azt jelentette, hogy Palkovics tárcáját megfosztják az energiaügyek felügyeletétől.

Az rtl.hu megkereste a Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét, aki azt közölte: „A miniszterelnök úton van Üzbegisztánba; a kormányzati ügyekkel kapcsolatos kérdésekkel kérem, a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez forduljanak”.

A Miniszterelnökség, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium eddig nem reagált a megkeresésekre, más kormányzati forrásunk nem cáfolta a hírt.

Később a Miniszterelnökség azt közölte, hogy „a kormány tagjairól a miniszterelnök dönt, amennyiben a kormány szerkezetében változás történik, arról a nyilvánosságot tájékoztatni fogjuk”.

Rengeteg terület, visszatérő botrányok

Palkovics László óriásminisztériuma felel egyebek mellett az iparügyekért, a bányászati ügyekért, az energiapolitikáért, a közlekedésért, a hulladékgazdálkodásért, valamint a foglalkoztatáspolitikáért is. Az előző ciklusokban hozzá tartozott még az uniós pénzek elosztása, a szakképzés, valamint és a tudományos szektor irányítása is.  

Lemondásáról már tavaly januárban is keringtek hírek, akkor Orbán Viktor kormányfő nem fogadta el Palkovics László visszavonulását. (Akkor az állt a döntése hátterében, hogy a tárcától elvettek néhány fontos hatáskört, így például az uniós pénzek elosztása is átkerült egy másik másik tárcához.)

Palkovics László miniszterként túlélt több nagy felzúdulást kiváltó szerkezeti átalakítást is,

így például a szakképzés, valamint a felsőoktatás átszervezését is. Utóbbi esetében elvették a Magyar Tudományos Akadémiától a kutatóhálózatot, ingatlanvagyonának használatát pedig az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat néven létrejött szervezethez rendelték.  

Szintén nagy botrányt kavart, hogy az augusztus 20-i tűzijáték elhalasztása után leváltotta az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetését. 

Palkovics László utólag azt mondta, azért döntött a váltás mellett, mert a nem megfelelő előrejelzések gazdasági kárt okoznak az országnak. Példaként említette a naperőművek működését, valamint a légiközlekedést is, szerinte ugyanis Németországban sokkal pontosabban meg tudják mondani a meteorológusok, hogy hol fog sütni a nap, ezáltal pedig a naperőművek működését is javítani lehet. 

A döntés mögött ugyanakkor sokan inkább az augusztus 20-i halasztást látták, később 42 ország tudósai tiltakoztak a vezetők leváltása ellen. 

Nyitókép: Bús Csaba/MTI

#Belföld#palkovics lászló#technológiai és ipari minisztérium#lemondás

Címlapról ajánljuk