Gazdaság

Parragh László: Vállalkozások tömege fog csődbe menni az MNB döntése miatt

rtl.hurtl.hu

2022. október 14. 19:04

Ami a forint árfolyamának jót tett, az tönkre vágja a vállalkozásokat az iparkamara elnöke szerint.

Az rtl.hu is beszámolt róla, hogy jelentősen erősödött a forint euróval, amerikai dollárral és angol fonttal szembeni árfolyama, miután a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken egy sor intézkedést jelentett be. Az egyik intézkedéssel 950 bázisponttal 25 százalékra emelték a kamatfolyosó felső szélét, az egynapos fedezett hitel kamatát az eddigi 15,5 százalékról. 

Ez lényegében burkolt jegybanki kamatemelést jelent, bár a legutóbbi kamatemelés után az MNB azt ígérte, nem emelik tovább a 13 százalékra nőtt az alapkamatot.

A jegybank pénteki bejelentése így azt jelenti, hogy jelentősen nőni fognak a kereskedelmi bankok hitelkamatai. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke pénteken reagált is a hírre. A portfolio.hu-nak úgy fogalmazott:

A Magyar Nemzeti Bank mai döntése nyomán várhatóan teljesen kiszárad a hitelpiac a következő időszakban. Vállalkozások tömege fog csődbe menni annak nyomán, hogy nem tudnak majd megfizethető hitelhez jutni.

Parragh szerint a drasztikusan megemelt kamatszint mellett sokak már meglévő hitele visszafizethetetlenné válik. A gondot a még mindig érvényben lévő hitelmoratórium elodázza, de amikor végül lejár, Parragh szerint tömegesen dőlhetnek be a vállalkozások.

Az MNB és Parragh László közötti nyilatkozatháború már egy ideje zajlik: a jegybank utoljára szeptemberben szólította fel az iparkamara elnökét, hogy ne szóljon bele olyasmibe, amihez nem ért, amire Parragh azzal válaszolt, hogy az élet mindig őket igazolja.

Nyitókép: Soós Lajos / MTI

#Gazdaság#forintgyengülés#magyar nemzeti bank#parragh lászló

Címlapról ajánljuk