Gazdaság

Kiderült, mennyit zuhanhat jövőre a magyar gazdaság a londoni hitelminősítők szerint

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 29. 21:45

A Fitch azt is megjósolta, mikor lábalhatunk ki a bajból, és hogy mekkora lesz az infláció.

Tízéves mélypontra lassulhat jövőre a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok növekedése az energiaellátási válság miatt – áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban ismertetett új, felülvizsgált regionális előrejelzésében.

A Fitch londoni elemzői 13 országot vizsgáltak, köztük az összes közép- és kelet-európai EU-gazdaságot, valamint Szerbiát és Észak-Macedóniát. A cég hangsúlyozza, hogy – a koronavírus-járvány okozta visszaesést nem számolva – 2012 óta ez lenne a leglassabb GDP-növekedés ezekben az országokban.

A Fitch Ratings új előrejelzése Magyarországon az idei év egészére 5,1 százalékos, 2023-ra már csak 0,9 százalékos gazdasági növekedéssel számolhat.

A Fitch az idei magyar GDP-növekedésre szóló prognózisát javította, mivel júniusi globális prognózisában még 3,9 százalékos növekedést jósolt a magyar gazdaságban 2022-re. A magyar hazai össztermék jövő évi bővülésének mértékére adott előrejelzést azonban a Fitch – a vizsgálatba bevont többi országhoz hasonlóan – jelentősen visszavette.

A hitelminősítő ugyanakkor 2024-re már gyorsuló növekedési ütemeket vár a térségben. Csütörtöki előrejelzése szerint a magyar hazai össztermék a 2023-ra várt 0,9 százalék után 2024-ben 3,7 százalékkal bővülhet reálértéken.

A közvetlen térségen belül a Fitch a magyar gazdaságban várja a leglendületesebb kilábalást 2024-re: a cég arra az évre Lengyelországban 2,3 százalékos, Csehországban 2,9 százalékos GDP-növekedéssel számol.

Lengyelországban és Magyarországon azonban a Fitch Ratings még 2023-ban is 14,2 százalékos, illetve 15,5 százalékos átlagos inflációt valószínűsít, mindenekelőtt az energiaárak lassabb ütemű átszűrődése miatt.

Az idei évre a hitelminősítő Észtországban várja a térségen belül a legmagasabb inflációt 20,5 százalékos ütemmel. Magyarországon a csütörtöki előrejelzés szerint 2022 egészében 15 százalékos infláció várható.

Nyitókép: A Lego gyára Nyíregyházán 2022. szeptember 27-én. – Fotó: Balázs Attila

#Gazdaság#gdp#infláció#Fitch Ratings

Címlapról ajánljuk