Gazdaság

Tíz forinttal drágábban adta a cukrot, egymillióra büntették az Aldit

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 16. 21:21

A magyar családok védelme szempontjából.

Egymillió forintos fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Baranya Megyei Kormányhivatal az Aldira, mert az áruházlánc egyik pécsi boltjában nem tartották be a kormány által elrendelt árstopot. Erről a Világgazdaság ír.

Az áruházban még február elsején, épp az intézkedés bevezetésének napján tartott helyszíni szemlét a hatóság, de az elmarasztaló határozatot csak most hozták nyilvánosságra. A szemle során rögzítették, hogy az egyik ismert márka kilós kiszerelésű kristálycukra 239 forintba kerül, ám miután a hatóság bekérte az üzletben 2022. október 15-én érvényes eladási árakat, kiderült, hogy aznap csak 229 forint volt ugyanez a termék. Márpedig a kormány úgy rendelkezett, hogy a hatósági áras termékeket nem lehet drágábban adni a tavaly október közepi árnál.

Az Aldi szerint adminisztratív tévedés történt, és miután észlelték, haladéktalanul helyesbítették az árazást. A hiba nem volt jelentős, a helyszíni szemle napján 64-et adtak el a „túlárazott” kristálycukorból.

A kormányrendelet értelmében 50 ezer forinttól 3 millió forintig terjedő bírságot szabhatnak ki. A hatóság értékelte, hogy a jogsértés csak az ellenőrzés napján, néhány órán keresztül állt fenn, és a bolt együttműködő volt az eljárásban, de figyelembe vették azt is, hogy az Aldi gazdasági súlya meghatározó, és „a hatósági árak rendelkezésének betartása kiemelkedően fontos a magyar családok védelme szempontjából”. Mindezt mérlegelve állapítottak meg egymillió forintos büntetést.

Nyitókép (illusztráció): MTI/Balogh Zoltán

#Gazdaság#aldi#bírság#árstop#cukor

Címlapról ajánljuk