Gazdaság

A kormány is elismeri, hogy túl nagy az egyszereplős közbeszerzések aránya

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 3. 21:03

Az uniós pénzek megszerzése érdekében 15 százalék alá kellene vinni.

A Miniszterelnökség saját elemzése szerint is 30 százalék az egyszereplős közbeszerzések aránya, miközben Gulyás Gergely azt ígérte egy hónapja, hogy az uniós pénzek megszerzése érdekében a kormány 15 százalékra csökkenti ezek arányát – minderről az Átlátszó ír.

A cikkből kiderül, hogy már februárban megjelent egy kormányrendelet, ami kimondja, hogy ha egy ajánlatkérőnél az egyajánlatos közbeszerzések aránya az előző évben meghaladta a 20 százalékot, akkor az köteles intézkedési tervet készíteni ennek az aránynak a csökkentésére. A Miniszterelnökség egyértelműen jelezte, hogy a jogszabály azért született, mert az egyajánlatos közbeszerzések csökkentése fontos uniós elvárás, amit Magyarország az Európai Bizottságnak benyújtott helyreállítási tervben is vállalt.

A rendelet értelmében a közbeszerzésért felelős miniszter az egyajánlatos közbeszerzések arányára vonatkozó adatokat folyamatosan figyelemmel kíséri, aminek alapján évente elemzést készít. Ebben szerepel a 30 százalékos arány, de az uniós eljárásrend szerinti közbeszerzéseknél már 40 százalék körüli az egyszereplős közbeszerzések aránya.

Ha a közbeszerzések értékét tekintjük, akkor kedvezőbbek a számok: tavaly 17 százalékot tett ki az egyajánlatos tenderek aránya, az uniós értékhatárt elérő közbeszerzéseknél pedig 18,2 százalékot.

Megdöbbentőbb számok láthatók a miniszterelnökségi elemzés azon részében, ami az árubeszerzési tenderekről szól: ezek közt 70,2 százalék volt tavaly az egyajánlatos eljárások aránya, az értéküket tekintve pedig 42,6 százalék.

Az idei arányokról a Közbeszerzési Hatóság 2022 első félévéről szóló gyorsjelentése számol be: ez alapján darabszám tekintetében nőtt, az érték tekintetében csökkent az egyajánlatos közbeszerzések aránya az uniós eljárásrendben lefolytatott tenderek közt 2021 első félévéhez képest. A nemzeti eljárásrendben lefolytatott közbeszerzések közt viszont darabszám és érték tekintetében is jelentős volt az emelkedés.

Az állami cégeknek és szerveknek egyébként közzé kellett tenniük honlapjukon, hogy milyen intézkedési tervet készítettek az egyajánlatos közbeszerzések arányának csökkentésére: több esetben hivatkoznak arra, hogy olyan eszközökre, szolgáltatásokra van szükségük, amit csak korlátozottan, egy bizonyos gazdasági szereplőktől tudnak beszerezni. A MÁV-csoport az intézkedési tervében arra is hivatkozik, hogy

a szolgáltatások és építési beruházások piacán az utóbbi években végbement jelentős piaci koncentráció következtében kialakult oligopol és monopol piaci környezet jellemző,

vagyis csak egy-két cég tud elvégezni bizonyos munkákat.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

#Gazdaság#közbeszerzés#korrupció#miniszterelnökség

Címlapról ajánljuk