Gazdaság

„A helyzet az ágazatban rendkívüli, az Alföldön tragikus” – cselekvési tervvel segítené a kormány az aszállyal birkózó gazdákat

rtl.hurtl.hu

2022. július 31. 9:43

Hitelmoratórium, azonnali támogatás, gyorsabb biztosítási ügyintézés. Ülésezett az aszály miatt megalakított operatív törzs, és egy öt pontból álló intézkedési tervet fogadott el. 

Ötpontos intézkedési tervet javasolt a kormánynak első ülése után az aszály-veszélyhelyzeti operatív törzs – közölte Facebook-oldalán Nagy István agrárminiszter. 

Az intézkedéseket az indokolja, hogy a tavaly ősz óta tartó csapadékhiány miatt július közepére az ország területének döntő többségén súlyos vagy nagyfokú aszály alakult ki. 

A búzánál elkönyvelt mintegy 25 százalékos terméskiesés után mára a kukoricaállomány az Alföldön és Közép-Magyarországon a területek jelentős részén lényegében megsemmisült,

és a tartós vízhiány most már a dunántúli régiók termését is fenyegeti.

Nagy István azt mondta, hogy az alföldi területeken a gyepek is teljesen kisültek, a gazdálkodók nem tudnak legeltetni és alig tudtak kaszálni. 

A helyzet az ágazatban rendkívüli, az Alföldön tragikus

– fogalmazott. A miniszter szerint az állattenyésztés helyzetét a drasztikusan emelkedő takarmány- és energiaárak mellett a legelők kiszáradása és az állatbetegségek is nehezítik. 

A gazdák arra kényszerültek, hogy abrakot és tömegtakarmányt vegyenek, márpedig ez drasztikus mértékű költségnövekedéshez vezet.

Az operatív törzs első ülése után a következő döntések születtek: 

  1. Hitelmoratóriumot rendelnek el 2022 szeptemberétől 2023 végéig a mezőgazdasági vállalkozások beruházási és forgóeszköz hitelére. A gazdák dönthetnek arról, hogy élnek-e ezzel a lehetőséggel. 
  2. A bajba jutott állattartók számára 3 milliárd forint értékben takarmányszállítási támogatási keretet biztosítanak.
  3. Az állami öntözőművek megnövekedett energiaköltségének támogatására 1,4 milliárd forint többlettámogatást adnak. 
  4. A termelők újból benyújthatják a rendkívüli vízhasználati igényükre vonatkozó kérelmüket, és ezt automatikusan jóváhagyja az illetékes hatóság.  
  5. A biztosítóknak az aszálykár bejelentésétől számítva 14 napon belül folyósítaniuk kell az aszálykár miatt megítélt összeget. 

Nagy István korábban azt mondta, az Agrárminisztérium becslése szerint az aszálykárral sújtott, a kárenyhítési rendszerben bejelentett összes terület nagysága elérheti az 1 millió hektárt a szántóföldek tekintetében. 

Nyitókép: Czeglédi Zsolt/MTI

#Gazdaság#aszály#hitelmoratórium#támogatás#agrárium#nagy istván

Címlapról ajánljuk