Gazdaság

Hiába nyitná újra Orbán a barnaszénbányákat, a bányaszakemberek szerint ehhez 3-5 év is kellhet

rtl.hurtl.hu

2022. július 29. 21:22

Új vájárokat kell kiképezni és vízteleníteni kell a bezárt bányákat.

Pénteki rádióinterjújában jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a hazai gázfogyasztás csökkentése érdekében újranyitják a magyar barnakőszénbányákat.

A Magyar Hang azonban megkérdezte Szőke Andrást, a Bánya-, Energia, - és Ipari Dolgozók Szakszervezetének borsodi elnökségi tagját a bányák újranyitásáról, aki kiábrándító választ adott:

Ha van is politikai akarat és kellő mennyiségű szén, akkor is csak 5-10 éven belül lehetne újraindítani a barnakőszén-kitermelést. A hazai bányákat minden átmenet nélkül, napok leforgása alatt zárták be a kétezres években. Akkor több ezer profi bányász megélhetése került veszélybe, és ezek az emberek azóta sem dolgoztak az eredeti szakmájukban

– fogalmazott Szőke András.

A szakember szerint a legfiatalabb generáció, ami még kiismeri magát a tárnákban, most 53-54 éves, és nem fog vájármunkát végezni, legfeljebb a fiatalabbakat tanítják majd. Az új bányászok kiképzése viszont évekig is eltarthat. Úgy vélte, a lezárt, „eltömedékesített” régi bánya újranyitása rengeteg időt és pénzt vinne el, ezért egyszerűbb, de főleg olcsóbb lenne újakat megnyitni helyettük.

Farkas Sándor Györgyné okleveles bányamérnök szerint ugyan a vájárok és a technikusok képzése talán 3-4 éven belül megoldható, de komoly problémát jelent a tárnákat elöntő víz, különösen az észak-magyarországi bányákban. Ezeket mindenképpen vízmentesíteni kellene az újranyitás előtt.

Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI

#Gazdaság#bánya#szén#orbán viktor

Címlapról ajánljuk