Gazdaság

Bokros Lajos még a kormánynál is drasztikusabb intézkedésedéseket hozna

rtl.hurtl.hu

2022. július 15. 12:55

A volt pénzügyminiszer szerint azonnal fel kell hagyni a teljes rezsicsökkentéssel, az   ársapkával és az extraprofiadóval.

„Az önkényuralom kormánya korábbi intézkedéseinek sorozatával jelentős kárt okozott a magyar gazdaságnak, ezzel elmélyítette azt a gazdasági válságot, amire most az orosz imperialista háború és a világgazdasági – de különösen az energia – válság ráerősít” nyilatkozta Bokros Lajos a hvg360-nak.

A volt pénzügyminiszter szerint nem igaz az a kormányzati propaganda, hogy mindennek kizárólag külső oka lenne: 2008-hoz hasonlóan Magyarország ismét rendkívül meggyengült állapotban fogadta a világgazdaság újabb negatív hatásait. Bokros úgy látja, az Orbán-kormány jelentős mértékben hozzájárult az infláció elszabadulásához. 

A szakember szerint azonnal fel kell hagyni a teljes rezsicsökkentéssel, az extraprofiadóval és az ársapkával.

 

„Azt gondolom, hogy a rezsicsökkentés zsákutca, a nemzeti károkozás maximumra húzása, amit azonnal abba kell hagyni. Gazdasági, társadalmi, szociális és ökológiai szempontból is teljesen elhibázott lépés. A kampányban az ellenzék gyáva volt kimondani, hogy a rezsicsökkentés káros” – mondja Bokros.

A kata szerinte eleve rossz volt, nem látja szükségét egy külön kisvállalkozói adórendszernek:

 Egyetlen, egységes, normális vállalkozói adórendszerre van szükség, ahol a kisebb vállalkozó, alacsonyabb, 5 százalékos kulccsal adózik, a közepes 10-zel, a nagy pedig 15-tel. Utóbbi pont az a szint, mint a globális minimumadó.

 

Bokros szerint „most eljött az igazság pillanata, kipukkadt a költségvetés, nem bírja ezt a sok százmilliárdos, fölösleges, a gazdaság fejlődését, a termelékenységet, hatékonyságot romboló pénzszórást”.

Nyitókép: Kovács Tamás / MTI

 

 

#Gazdaság#bokros lajos#költségvetés#rezsicsökkentés#kata#orbán-kormány#Belföld

Címlapról ajánljuk