Gazdaság

Majdnem 33 százalékkal nőtt az üzemanyag-fogyasztás az első fél évben

rtl.hurtl.hu

2022. július 14. 16:50

A teljes fogyasztás az első hat hónapban 2,35 milliárd liter volt.

Az első fél évben 28,7 százalékkal több motorbenzin és 35,1 százalékkal több gázolaj fogyott Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában, az üzemanyag-fogyasztás így átlagosan 32,7 százalékkal nőtt a tavalyi első fél évhez képest – írja az MTI a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) közleménye alapján.

A teljes fogyasztás az első hat hónapban 2,35 milliárd liter volt, 847 millió liter motorbenzint és 1,5 milliárd liter dízel üzemanyagot tankoltak a járművekbe a MÁSZ-tagvállalatok összesített értékesítési adatai alapján.

  • Az üzemanyagokon belül a prémium motorbenzinből 99 millió liter fogyott, 33,1 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.
  • A 95-ös motorbenzinből ugyanakkor 748 millió litert tankoltak az autósok, 46,7 százalékkal többet, mint az előző év hasonló időszakában.

A prémium dízel fogyasztása 114 millió liter volt az első fél évben, ami 21,5 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest. A nem prémium gázolaj eladása 1,39 milliárd liter volt, ez 43,6 százalékos emelkedés az előző év azonos időszakához képest.

A fogyasztás megugrásához hozzájárultak azok a külföldiek, akik Magyarországra jártak tankolni, amíg rájuk is érvényes volt a hatósági ár.

Nyitókép: Komka Péter / MTI

#Gazdaság#üzemanyag#fogyasztás#benzin#gázolaj#árstop

Címlapról ajánljuk