Gazdaság

Eltűnhet a katások 80 százaléka, a taxisok és az orvosok sem örülnek a törvénynek

rtl.hurtl.hu

2022. július 12. 13:18

Az ipartestületek szövetségének elnöke egyetlen pozitív dolgot tudott mondani a változtatásról.

Nagyon sok baj van a ma parlament elé kerülő katatörvénnyel, mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének elnöke a 24.hu-nak. Ő arra számít, hogy a katások 80 százaléka el fog tűnni, egyetlen pozitívumnak pedig azt tartja, hogy a kisvállalkozások egy része mégis bent maradhat.

„Meg hogy egyedül a taxisok számlázhatnak majd nem magánszemélyeknek is. Ami persze a többi szakmának, vállalkozónak nem vigasz, akiknek szintén voltak eddig nem csak magánszemély, hanem céges, illetve önkormányzati, intézményi, vállalkozói megrendelői is” – mondta a lapnak.

„Az áfatörvény módosítása nélkül nincsenek kisegítve a taxisok sem” – mondta Metál Zoltán, az Országos Taxiszövetség elnöke a Telexnek.

Arról beszélt: „Továbbra is csak évi 12 millió forintos bevételig adózhatnak kedvezményesen a taxisok. Akinek ennél nagyobb bevétele lesz, annak be kell fizetnie a 27 százalékos áfát. Amit nyer a réven, elveszíti a vámon”.

Az érdekképviselet 24 órán belül korrekciót kért a kormánytól. Legalább 14-15 milliós áfahatárt szeretnének.

A katáról szóló törvényjavaslatot hétfőn nyújtotta be Varga Mihály pénzügyminiszter a parlamentnek, a kormány kérésére pedig kivételes eljárásban tárgyalják a javaslatot. A taxisok problémáival korábban hosszabb cikkben foglalkozunk.

A Magyar Orvosi Kamarának sem tetszik a módosítás. Ők azt írták közleményükben: „A kata szabályok átmenet nélküli átalakítása az egészségügyben tovább nehezíti az ügyeletek kiállítását, akadályozhatja a betegek folyamatos ellátását a rendelőkben és osztályokon. A betegbiztonság és ellátásbiztonság megóvása érdekében kérjük, hogy az egészségügy ígért átalakításáig az egészségügyi dolgozók mentesüljenek a kata törvény nem magánszemélyeknek való számlázást tiltó szabálya alól.”

A módosítás értelmében évi 18 millió forint bevételi értékhatárig lehet ezt az adózást választani. Az adó mértéke minden kisvállalkozónak havi 50 ezer forint, az új katásoknak csak magánszemélyektől származhat bevétele, kivételt képeznek a taxis személyszállítást végzők. 

Közben tüntetések is folynak a változtatás ellen. A Kossuth téren tüntető tömeg kettészakadt, a Margitszigetnél és a Jászai Mari térnél blokkolják a híd forgalmát.

Nyitókép: rtl.hu

#Gazdaság#kata#tüntetés#iposz#adózás#magyar orvosi kamara#taxi

Címlapról ajánljuk