Belföld

Lezárták a Margit hidat a kata szigorítása ellen tüntetők, de az Erzsébet hídról elvonultak

rtl.hurtl.hu

2022. július 12. 11:04

A rendőrök felszólították a tiltakozókat, hogy hagyják el az úttestet és lépjenek fel a járdára. A demonstrálók egy része átvonult az Erzsébet hídhoz és az egyik sávot azon az átkelőn is lezárták, fél három után azonban elvonultak onnan. Közben a Parlament kormánypárti többsége már el is fogadta a módosításokat.

Több százan jelentek meg azon a Facebookon szerveződő keddi tüntetésen a Kossuth téren, amelyet hétfőn hirdettek meg a katatörvény szigorítása miatt. (A módosításokat a kormánypárti többség már el is fogadta.) A tömeg azt skandálta a bent éppen ülésező képviselőknek, hogy 

Ne szavazd meg!

A „spontán” demonstrációra feltehetően nem kértek engedélyt, és azt sem döntötték el előre, hogy legyenek-e felszólalók vagy sem. 

A tömegben több biciklisfutár is látható, az ételszállítóként dolgozók szintén azok közé a csoportok közé tartoznak, amelyek várhatóan rosszul járnak majd a módosítás miatt. 

Lezárták a Margit hidat a kata szigorítása ellen tiltakozók
Fotó: rtl.hu

Jelen vannak az ellenzéki pártok képviselői is, részt vesz a tüntetésen például a Párbeszéd társelnöke, Tordai Bence, a Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc, a szocialisták társelnöke Kunhalmi Ágnes, az LMP-s Csárdi Antal, valamint a szintén párbeszédes Szabó Tímea is. 

Dávid Ferenc, a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselője az RTL Híradónak azt mondta a helyszínen, hogy a kata korrekcióra szorult, de ez nem korrekció, a benyújtott javaslattal csak azt érik el, hogy ellehetetlenítenek 450 ezer kisvállalkozót. 

„Nagyon nagy önfegyelemre van szükség, hogy az iparkamara elnökét ne minősítsem” – tette hozzá. 

A tüntetők nem sokkal 11 óra előtt megindultak a Margit híd felé, és le is zárták azt. 

Azokat, akik felhajtottak már az átkelőre, átengedik a tüntetők, de az ezután érkező autósokat már nem. A mentőket viszont átengedték a demonstrálók.


A helyszínen megjelentek a rendőrök is, nem sokkal háromnegyed 12 előtt pedig hangosbemondón közölték a tüntetőkkel, hogy „jogsértő a magatartásuk”, és hogy hagyják el az úttestet, lépjenek fel a járdára. 

A parlament a jogsértő

– érkezett a válasz. 

A rendőrök elvittek egy demonstrálót, feltehetően azért, mert amikor felszólították, hogy hagyja el az úttestet, leült az egyik rendőrautó elé. A police.hu-n megjelent tájékoztatás szerint le is köpte a járművet, ezért előállítják őt garázdaság szabálysértés miatt.

Lezárták a Margit hidat a kata szigorítása ellen tiltakozók
Fotó: rtl.hu

Nem sokkal dél után a két részre szakadt tömeg a pesti hídfőnél egyesült és azt skandálta, hogy „itt maradunk”. Jámbor András, a Párbeszéd politikusa a hídon korábban azt nyilatkozta, hogy a parlamenti szavazás idejéig, azaz fél kettőig maradnak az átkelőn.

Lezárták a Margit hidat a kata szigorítása ellen tiltakozók
Fotó: rtl.hu

A tüntetők közül bárki elmondhatja saját történetét a hangosbemondóba, egy férfi például arról beszélt, hogy már elege van. 

800 forint egy kiló kenyér. Sosem kerestem ilyen jól, de még sohasem voltam ilyen szegény. Ki kell mondani: tönkreteszik az országot

– fogalmazott.

Egy nő arról beszélt, hogy a kata átalakításának hátrányait mindenki meg fogja érezni, az árak ugyanis még magasabbak lesznek a szigorítás miatt. 

„Elegem van abból, hogy ez a kormány minden héten bedob egy bombát közénk, miközben mi csak élni akarunk. Nem akarok attól rettegni, hogy mikor jön ki egy olyan módosító, amely tönkreteszi az életemet” – mondta egy másik tüntető.

Lassították a forgalmat az Erzsébet hídon is

A tüntetők közül több biciklisfutár is átment az Erzsébet hídhoz, ahol egyelőre csak a középső két sávban lassítják a forgalmat, azaz, ha lassan is, de még át lehet kelni a hídon autóval. Azt beszélték meg a rendőrökkel, hogy a két buszsávban egyáltalán nem akadályozzák majd a járműveket.

A tömeg egyre nagyobb itt, így elképzelhető, hogy újabb sávokat zárnak majd le. Ez a tüntetés, ellentétben a Margit hídon tartott demonstrációval, be van jelentve 14 óráig.

Lezárták a Margit hidat a kata szigorítása ellen tüntetők és már az Erzsébet hídon is lassítják a forgalmat
Az Erzsébet hídon – Fotó: Vojtahovszky Miklós/ RTL

Nem is tartott sokkal tovább a demonstráció, fél 3 után nem sokkal a tüntetők elhagyták a hidat.

Az új szabályok

A kormánypártok gyorsított eljárásban fogadnák el a szigorítást, így a hétfőn benyújtott törvényjavaslatot ma már meg is szavazhatják. Az ellenzék által benyújtott módosító javaslatokról már döntöttek is, egyiket sem fogadták el, így a zárószavazáson – néhány apró, helyesírási hibától eltekintve – az eredeti szövegről voksolnak majd. 

Az új szabályok értelmében:

  • évi 18 millió forint bevételi értékhatárig lehetne ezt az adózást választani,
  • az adó mértéke minden kisvállalkozónak havi 50 ezer forint lenne (megszűnik a lehetőség, hogy aki akar, a magasabb társadalombiztosítási alap érdekében 75 ezer forintot fizessen),
  • az új katásoknak csak magánszemélyektől származhatna bevétele, kivételt képeznek a taxis személyszállítást végzők.

Nyitókép: rtl.hu

#Belföld#tüntetés#szavazás#parlament#kossuth tér#katatörvény#kata

Címlapról ajánljuk