Gazdaság

A hónapok óta háborúban álló Ukrajna valutájával szemben is rosszul teljesít a forint

Dévai LászlóDévai László

2022. július 6. 19:12

A rubellel szemben is gyengült a magyar valuta, pedig az orosz gazdaságot már hónapok óta szankciókkal bombázzák.

A forint az elmúlt két napban a gyengülésből zuhanórepülésbe fordult és egyelőre nem lehet tudni, hogy meddig romolhat a magyar valuta árfolyama. A Bloomberg elemzése szerint az elmúlt fél évben a feltörekvő piaci devizák dollárral szembeni teljesítménye alapján a forint számít a világ leggyengébb pénznemének számít.

Ennyi idő alatt a dollár szemben majdnem 20 százalékkal esett a forint értéke.

De nem csak a dollárral és az euróval szemben teljesít pocsékul  a magyar fizetőeszköz. A 444.hu azt írja, hogy a háború kitörésekor 11 forint volt egy ukrán hrivnya, ma viszont már 13,7 forint, azaz egy megtámadott, háborús agresszorral szemben védekező, területének majdnem 20 százalékát elvesztő ország valutájával szemben is majdnem 25 százalékot gyengült a forint.

De a forint az orosz rubellel szemben is gyengén teljesít az elmúlt hónapokban, ami különösen nagy teljesítmény, tekintve, hogy a háború első hónapjai óta szankciókkal bombázzák az orosz gazdaságot.

Március 8-án egy rubel 2,61 forintba került, ma már (július 6-án) viszont 6,6 forint ér egy rubelt.

A kormány szerint a forint gyengülése elsősorban a háború és az Oroszország ellen hozott gazdasági szankciók következménye. Gulyás Gergely egy kormányinfón korábban azt mondta, a régiós devizák hasonló mértékben gyengültek az elmúlt hónapokban, mint a forint. Ez azonban egyáltalán nem igaz.

A cseh korona a forint vesszőfutásával egyidőben stagnál az euróval szemben, a lengyel zloty pedig kevésbé látványosan.

Amikor az RTL Híradója ezekkel szembesítette a minisztert, elnézést is kért a tévedéséért.

A magyar kormány ennek ellenére továbbra is azt hangoztatja, hogy a háború miatt értéktelenedik gyors ütemben a forint. Hogy megállítsák a magyar fizetőeszköz földbeállását, az MNB egy újságírói kérdésre közölte: készek beavatkozni az árstabilitás érdekében.

Az elmúlt napokban kialakult pénzpiaci helyzet növeli az inflációs kockázatokat és egyértelműen veszélyezteti az árstabilitást. Az MNB július 7-én az egyhetes betét kamatának megemelésével határozottan reagál.

– közölte szerdán Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke. 

Nyitókép: illusztráció / Getty Images

#Gazdaság#orosz-ukrán háború#ukrajna#forint#deviza#árfolyam#hrivnya

Címlapról ajánljuk