Gazdaság

Ismét napirenden a vasárnapi nyitvatartás: délben bezáratná az üzleteket a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete

rtl.hurtl.hu

2022. július 4. 16:49

Szerintük ezzel lehetne enyhíteni a munkaerőhiányon.

Vasárnap legfeljebb délig tarthassanak nyitva a boltok – ezt szorgalmazza a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ).

Az érdekképviselet emlékeztet, hogy a kereskedelemben régóta munkaerőhiány tapasztalható, és mivel a létszámot nem tudják tartósan a szükséges szintre emelni, más módon is kezelni kell a helyzetet. Szerintük a nyitvatartási óraszámok csökkentésével a meglévő dolgozók munkaidejét úgy lehetne beosztani, hogy többen jussanak a forgalmasabb időszakokra, ezzel javulhat a szolgáltatás minősége és csökkenhet a dolgozók munkaterhelése is.

Mint írják, először a munkáltatói oldal érdekképviseleti szerveivel akarnak egyeztetni erről a kérdésről, de végső célként egy teljes ágazatra kiterjedő szabályozást tűztek ki.

2015 márciusától valamivel több, mint egy évig kötelező volt bezárniuk vasárnaponként a nagyobb üzleteknek, de miután a szocialisták népszavazást kezdeményeztek az intézkedés eltörlése érdekében, a kormány az aláírásgyűjtést meg sem várva maga döntött annak eltörléséről.

Nyitókép (illusztráció): MTI / Czeglédi Zsolt

#Gazdaság#kereskedelem#vasárnap#boltzár#munkaerőhiány#szakszervezet

Címlapról ajánljuk