Gazdaság

Most jön a feketeleves: tovább drágul a kenyér

rtl.hurtl.hu

2022. július 2. 8:40

Idén már majdnem 50 százalékkal lett drágább a kenyér, de még nincs vége, az aszály miatt újabb áremelkedésre kell számítani. 

Az alapanyagok drágulása, a megemelt munkabérek és az energiaár emelkedése miatt idén már legalább 45 százalékkal drágult szinte mindegyik pékáru, de még nincs vége az áremelkedésnek – írta a hvg.hu. A gabonaárakkal együtt az étkezési búza árának megduplázódása ugyanis még csak ezt követően épül be a liszt és a pékáruk költségeibe.

A szárazság és az aszály miatt világszerte csökken a termés, és a búza felvásárlási ára a duplájára emelkedett a tavaly májusi adatokhoz képest. Ez azonban még nincs benne a pékségek áraiban. A Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára a hvg.hu-nak elmondta, hogy az aratás után, a készletek feltöltésével jön el a megdrágult étkezési búza beépítése az árakba. Pótsa Zsófia közölte:

A 130-140 ezer forintos búza még nincs beárazva.

Azt pedig még nem is lehet tudni, hogy mennyibe fog kerülni az aszály, ami nem csak felezi, harmadolja a termést, hanem a minőségre is kedvezőtlenül hat.

Ráadásul nem kizárt, hogy a szárazság az állati termékek árát is feljebb tolja majd, nem csak a kenyér fog drágulni.

Az RTL Híradó már márciusban arról számolt be, hogy súlyos szárazság van Magyarországon.

Nyitókép: RTL Híradó

#Gazdaság#kenyér#áremelkedés#drágulás#liszt#búza#aszály#szárazság

Címlapról ajánljuk