Gazdaság

A vendéglátósok szerint akár 50 százalékos emelés is indokolt lenne

rtl.hurtl.hu

2022. július 1. 6:48

Sokan azt is nagy eredménynek tartanák, ha év végén nem menne tönkre a vállalkozások 20-30 százaléka.

Az éttermek nagyon nehezen birkóznak meg az áremelkedéssel, főleg, hogy az árak naponta változnak – mondta az mfor.hu-nak Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. A folyamatosan emelkedő kiadásokat ugyanis nem tudják azonnal érvényesíteni a saját áraiknál.

A vendéglátó vállalkozások 90 százaléka kkv, a kkv-k pedig nincsenek arra felkészülve, hogy ezt az árváltozást folyamatosan kövessék: erre egyszerűen nincs adminisztrációs háttér

– fogalmazott.

Kovács László szerint bizonyos élelmiszerek már a duplájába kerülni a tavalyi év végéhez képest, ilyen az olaj és a csirkemell, amit a vendéglátók nem hatósági áron vesznek.

Ha ezeket követni szeretnék, indokolt volna egy akár 50 százalékos áremelés is, csakhogy tudják: ez a vendégek tűréshatárát túllépné.

Az ipartestület elnöke kiemeli, hogy már most érezhető a kereslet csökkenése az átlagos tavaszi kereslethez képest, igaz, csak hétköznapokon, a hétvégék jól szoktak menni, „a háborús hisztéria viszont nagyon rosszat tett az áraknak és a fogyasztásnak is”.

Kovács László szerint:

  • gondot okoz, hogy számos vendéglőben rendszeresen kérnek fizetésemelést az alkalmazottak.
  • Sokan azt is nagy eredménynek tartanák, ha év végén nem menne tönkre a vállalkozások 20-30 százaléka.
  • „Ne higgyék, hogy az áremelések komoly extra haszon reményében történnek; ezek csakis az életben maradás reményét adják meg a vendéglátósoknak”. 
  • Mivel a sütit és a fagyit eleve másképp fogyasztjuk, a cukrászdák jobban átvészelték eddig a nehézségeket, számuk a pandémia alatt még emelkedett is.
  • A Balaton és a vízpartok egyértelműen csúcsszezonra számíthatnak, de nem valószínű, hogy elérik majd a tavalyi vagy tavalyelőtti forgalmat, a magyarok jó része ugyanis idén már külföldre szeretne menni.

Nyitókép: Guillaume Horcajuelo / MTI / EPA

#Gazdaság#kovács lászló#vendéglátás#infláció#áremelkedés

Címlapról ajánljuk