A vendéglátósok szerint akár 50 százalékos emelés is indokolt lenne
2022. július 1. 7:48
Sokan azt is nagy eredménynek tartanák, ha év végén nem menne tönkre a vállalkozások 20-30 százaléka.
Az éttermek nagyon nehezen birkóznak meg az áremelkedéssel, főleg, hogy az árak naponta változnak – mondta az mfor.hu-nak Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. A folyamatosan emelkedő kiadásokat ugyanis nem tudják azonnal érvényesíteni a saját áraiknál.
A vendéglátó vállalkozások 90 százaléka kkv, a kkv-k pedig nincsenek arra felkészülve, hogy ezt az árváltozást folyamatosan kövessék: erre egyszerűen nincs adminisztrációs háttér
– fogalmazott.
Kovács László szerint bizonyos élelmiszerek már a duplájába kerülni a tavalyi év végéhez képest, ilyen az olaj és a csirkemell, amit a vendéglátók nem hatósági áron vesznek.
Ha ezeket követni szeretnék, indokolt volna egy akár 50 százalékos áremelés is, csakhogy tudják: ez a vendégek tűréshatárát túllépné.
Az ipartestület elnöke kiemeli, hogy már most érezhető a kereslet csökkenése az átlagos tavaszi kereslethez képest, igaz, csak hétköznapokon, a hétvégék jól szoktak menni, „a háborús hisztéria viszont nagyon rosszat tett az áraknak és a fogyasztásnak is”.
Kovács László szerint:
- gondot okoz, hogy számos vendéglőben rendszeresen kérnek fizetésemelést az alkalmazottak.
- Sokan azt is nagy eredménynek tartanák, ha év végén nem menne tönkre a vállalkozások 20-30 százaléka.
- „Ne higgyék, hogy az áremelések komoly extra haszon reményében történnek; ezek csakis az életben maradás reményét adják meg a vendéglátósoknak”.
- Mivel a sütit és a fagyit eleve másképp fogyasztjuk, a cukrászdák jobban átvészelték eddig a nehézségeket, számuk a pandémia alatt még emelkedett is.
- A Balaton és a vízpartok egyértelműen csúcsszezonra számíthatnak, de nem valószínű, hogy elérik majd a tavalyi vagy tavalyelőtti forgalmat, a magyarok jó része ugyanis idén már külföldre szeretne menni.
Nyitókép: Guillaume Horcajuelo / MTI / EPA