Gazdaság

Sokan akarnak kőművesnek, festőnek, burkolónak tanulni, de nem elegen

rtl.hurtl.hu

2022. június 29. 11:12

Legtöbben Budapesten, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében választják az építőipari szakmákat.

Három évvel ezelőtt mindössze kilencezer tanuló volt az iskolarendszerben, akik építőipari szakmunkásoknak tanultak, a 2021/2022. tanévben viszont az építőipari szakmacsoportot választó új diákok száma az előző évi háromezerről 6,5 ezerre emelkedett – derül ki az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) által a VG.hu-hoz eljuttatott közleményből. 

Mint az ÉVOSZ szerint a szakképzésért felelős minisztérium TOP 10-es ranglistáján a szakmajegyzék szerinti ágazatokban tanulók létszáma szerint az építőipar a hetedik helyre került.

A kereseti lehetőségek, a képzés ideje alatt kapható ösztöndíj, a biztos munkalehetőség és az új szakképzési törvény adta lehetőségek egyaránt ráirányítják a szülők és gyerekek figyelmét az építőiparra. A közlemény szerint a javuló munkafeltételek, a nagyobb szakmai odafigyelés, a modern internetes eszközök használata is vonzza a gyerekeket.

Legtöbben Budapesten, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében választják az építőipari szakmákat. A közelményben kiemelték: évente mintegy 25 ezer nagy tudású szakmunkás éri el a nyugdíjkorhatárt, akiknek jelentős része ott is hagyja az építőipart. Hozzátették:

a biztató létszámbővülés ellenére pótlásuk az iskolarendszerben végzettekkel még továbbra sem megoldott.

Nyitókép: Balázs Attila / MTI

#Gazdaság#építőipar#évosz#szakképzés

Címlapról ajánljuk