Gazdaság

„Idén sincs könnyű évünk” – a fagylalt ára húsz százalékot emelkedett

rtl.hurtl.hu

2022. június 27. 7:38

Infláció, munkaerőhiány, nehezen beszerezhető alapanyagok. Ettől szenvednek a cukrászok. 

Az elmúlt két év járványidőszakát „viszonylag szerencsésen átvészelte” a cukrászszakma, de „idén sincs könnyű évünk” – mondta el a Hello Vidék című lapnak a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke.

Erdélyi Balázs közölte, hogy az infláció miatt 15-20 százalékot emelkedett idén a fagylalt ára, és a sütemények árát is folyamatosan emelniük kell a cukrászoknak, mert az alapanyag- és energiai árak emelkedését másképp nem tudják kigazdálkodni.

A szakember elmondta, hogy „idén már többször érezhető volt némi nehézség az alapanyag-ellátásban”, hozzátéve, hogy vajból és cukorból volt időszakosan hiány. A problémát súlyosbítja, hogy mindenki megpróbál most felhalmozni készleteket.

Kevés a dolgozó

A cukrászdák helyzetét a munkaerőhiány is nehezíti. Erdélyi Balázs elmondása szerint „már nem csak szakképzett cukrászt nem lehet találni, hanem eladót, vagy takarítót is szinte lehetetlen”, hozzátéve, hogy erre nincs igazán jó megoldás. A cukrászdákban vagy azt választják, hogy a dolgozókat a végsőkig feszítik, de a „véget nem érő munka” miatt „kiégnek a kollégák, elhagyják a szakmát”, vagy a kínálat és a nyitvatartási idő csökkentésével próbálkoznak.

A Fókusz stábja az előző héten Alföldy Annával, A Konyhafőnök egykori versenyzőjével tesztelte az idei fagylaltkínálatot. Volt, ahol már ötszáz forint felett volt egy gombóc, és annak súlya sem érte el az ígért mennyiséget. 


Nyitókép: praetorianphoto / GettyImages

#Gazdaság#cukrászda#cukrászok#ár#infláció#fagylalt#fagyi#sütemény#süti

Címlapról ajánljuk