„Idén sincs könnyű évünk” – a fagylalt ára húsz százalékot emelkedett
2022. június 27. 8:38
Infláció, munkaerőhiány, nehezen beszerezhető alapanyagok. Ettől szenvednek a cukrászok.
Az elmúlt két év járványidőszakát „viszonylag szerencsésen átvészelte” a cukrászszakma, de „idén sincs könnyű évünk” – mondta el a Hello Vidék című lapnak a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke.
Erdélyi Balázs közölte, hogy az infláció miatt 15-20 százalékot emelkedett idén a fagylalt ára, és a sütemények árát is folyamatosan emelniük kell a cukrászoknak, mert az alapanyag- és energiai árak emelkedését másképp nem tudják kigazdálkodni.
A szakember elmondta, hogy „idén már többször érezhető volt némi nehézség az alapanyag-ellátásban”, hozzátéve, hogy vajból és cukorból volt időszakosan hiány. A problémát súlyosbítja, hogy mindenki megpróbál most felhalmozni készleteket.
Kevés a dolgozó
A cukrászdák helyzetét a munkaerőhiány is nehezíti. Erdélyi Balázs elmondása szerint „már nem csak szakképzett cukrászt nem lehet találni, hanem eladót, vagy takarítót is szinte lehetetlen”, hozzátéve, hogy erre nincs igazán jó megoldás. A cukrászdákban vagy azt választják, hogy a dolgozókat a végsőkig feszítik, de a „véget nem érő munka” miatt „kiégnek a kollégák, elhagyják a szakmát”, vagy a kínálat és a nyitvatartási idő csökkentésével próbálkoznak.
A Fókusz stábja az előző héten Alföldy Annával, A Konyhafőnök egykori versenyzőjével tesztelte az idei fagylaltkínálatot. Volt, ahol már ötszáz forint felett volt egy gombóc, és annak súlya sem érte el az ígért mennyiséget.
Nyitókép: praetorianphoto / GettyImages