Gazdaság

Jelentősen megemelték Paks II. vezetőinek tiszteletdíjait

rtl.hurtl.hu

2022. június 22. 6:54

A beruházó cég egyébként egyelőre az engedélyek beszerzésénél tart. 

Nagyvonalúan, a májusban jelentett 10,7 százalékos rekordinfláció feletti mértékben emelték meg az új atomerőművi blokkok beruházására létrehozott Paks II. Atomerőmű Zrt. igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjainak a tiszteletdíját a közelmúltban, írta meg a 24.hu.

Az állami tulajdonú cégeknek kötelező közzétenni a vezető testületek juttatásait, Paks II. esetében legutóbb április 12-én változtattak a listán. Ennek alapján 

az igazgatóság (it) elnöke, Mészáros György havi bruttó 1,4 millió, az öt tag 1-1 millió forint tiszteletdíjat kap. Ez éves szinten összesen 76,8 millió forint kiadást jelent a projektcégnek.

 A lap szerint márciusig az it-elnök bruttó 1 171 800, a tagok 837 ezer forintra voltak jogosultak, vagyis 19,4 százalékkal emelte meg az állami tulajdonos a tiszteletdíjakat.

Hasonló mértékben emelték a felügyelőbizottság apanázsát. Az elnök Incze Zsolt, a miniszterelnök gimnáziumi iskolatársa 837 ezer forint helyett 1 milliót, a négy tag – köztük az Orbán-családdal távoli rokonságban álló Vitézy András, illetve Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár – 502 ezer forint helyett 600 ezer forint tiszteletdíjban részesül. Az ellenőrző testület összesen 40,8 milliót kasszíroz egy év alatt, Paks II. vezető testületeinek tagjai így összesen 117,6 millióért ülésezhetnek. A 2021-es évről szóló beszámolóban még csak 102,128 millió volt az éves bruttó összdíj.

A vezérigazgató a közzététel alapján 4 millió alapbért és 10 százalék prémiumot kap. Ha Lenkei István it-tagként felveszi az egymilliós tiszteletdíját, akkor prémium és juttatások nélkül bruttó 60 millió forintnál tarthat egy év alatt. A beruházó cég egyébként egyelőre az engedélyek beszerzésénél tart, június elején megkapta a talajszilárdítási engedélyt az Országos Atomenergia Hivataltól, – ahogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogalmazott – a valódi építkezéshez ez nem elég, ahhoz csak a létesítési engedély birtokában kezdhetnek hozzá.

Nyitókép: Lenkei István, a Paks II. Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója 2019. május 29-én. – Fotó: Czeglédi Zsolt

#Gazdaság#paksi bővítés#paks 2#fizetésemelés#fizetés

Címlapról ajánljuk