Gazdaság

Kiderült, ki bukott le bennfentes kereskedéssel a Budapesti Értéktőzsdén

rtl.hurtl.hu

2022. június 16. 8:35

A volt belügyi államtitkár üzlettársa, N. Péter.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, 58 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank egy magánszemélyre a bennfentes kereskedelmet tiltó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt. Az MNB közleménye szerint ez a magánszemély épp azelőtt vásárolt EST MEDIA részvényeket, hogy a vállalat bejelentette: megvásárolja a Delta Systems Kft.-t, így a többi befektetőhöz képest tisztességtelen előnyhöz jutott.

A 24.hu megtudta, ki ez a magánszemély: a korábbi belügyi államtitkár, Tasnádi László üzlettársa és számos állami biztonságtechnikai beszerzés haszonélvezője, N. Péter. A lap szerint a férfi májusban 734 milliós osztalékon osztozott – egy cégtársuk mellett – Pintér Sándor régi bizalmasával, Tasnádi Lászlóval.

A 24.hu által megkérdezett szakértők szerint a rekord magasra ugró árfolyam következtében több százmilliós, sőt akár milliárdos nyereség is realizálható volt a részvénycsomagon. A bennfentes kereskedés megállapításához azonban nincs szükség arra, hogy bebizonyosodjon, az információ birtokosa nyert az üzleten.

A 24.hu megkereste N. Pétert, hogy mi az álláspontja az MNB-s bírsággal kapcsolatban, választ azonban egyelőre nem kaptak. Nem reagált részvénytulajdonosa megbírságolásával kapcsolatos megkeresésükre a Delta Technologies Nyrt. sem. A cég hétfőn, az MNB közleményének megjelenése után körlevelet küldött a sajtónak. Ebben azt hangoztatták, hogy a hatósági vizsgálat eredményeként megállapított jogsértés és piacfelügyeleti bírság a Delta Technologies Nyrt. jelenlegi vezető tisztégviselőit, dolgozóit nem érinti. Ugyanakkor N. Péter a 2019-es tranzakció után is fontos részvényese maradt a cégnek a céginformációs adatok szerint, teszi hozzá a lap.

Nyitókép: Faludi Imre / MTVA / MTI

#Gazdaság#tőzsde#est media#tasnádi lászló#pintér sándor

Címlapról ajánljuk