Gazdaság

58 milliós bírságot kapott az a magánszemély, aki bennfentes információ birtokában vett tízmillió Est Media-részvényt

rtl.hurtl.hu

2022. június 13. 13:32

A jegybank feljelentést is tesz a Fővárosi Főügyészségen.

58 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank egy magánszemélyre a bennfentes kereskedelmet tiltó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt.

Az MNB közleménye szerint a magánszemély épp azelőtt vásárolt EST MEDIA részvényeket, hogy a vállalat bejelentette: megvásárolja a Delta Systems Kft.-t, így a többi befektetőhöz képest tisztességtelen előnyhöz jutott.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból indított piacfelügyeleti eljárása során vizsgálta, hogy egy természetes személy tőzsdén kívüli (OTC) vételi ügyletével sérültek-e a piaci visszaélésekről szóló európai uniós rendelet (MAR) bennfentes kereskedelemről szóló rendelkezései.

A jegybank megállapította, hogy a magánszeméllyel kapcsolatban álló gazdasági társaság 2019. július 29-én egy OTC-ügylet keretében tőkepiaci megbízása révén 10 millió darab Est Media-részvényt vásárolt meg egy gazdasági társaságtól. 

A feltárt bizonyítékok alapján a magánszemély ugyanakkor a vételi tranzakció idején konkrét információval rendelkezett arról, hogy az Est Media Nyrt. megvásárolja a Delta Systems Kft.-t. Az utóbbi tranzakcióról szóló bejelentést azután az Est Media Nyrt. egy nappal később, 2019. július 30-án hozta nyilvánosságra.

Emiatt az MNB eltiltotta a magánszemélyt a további jogsértésektől, és 58 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki. A bírságösszeg meghatározásánál súlyosbító körülménynek számított, hogy a magánszemély tőkepiaci ismeretekkel rendelkező személyként sértette meg a bennfentes kereskedelem tilalmára vonatkozó szabályokat. A piacfelügyeleti eljárás során felmerült bűncselekmény gyanúja miatt a jegybank feljelentést is tesz a Fővárosi Főügyészségen.

A Delta Technologies Nyrt. (korábban Est Media Nyrt.) később azt közölte, hogy a hatósági vizsgálat eredményeként megállapított jogsértés és piacfelügyeleti bírság a Delta Technologies Nyrt. jelenlegi vezető tisztségviselőit, dolgozóit nem érinti.

Nyitókép: Witthaya Prasongsin / Getty Images

#Gazdaság#magyar nemzeti bank#mnb#bírság#magánszemély#est media#delta technologies

Címlapról ajánljuk