gazdaság

Orbán Viktor rádiónyilatkozata nem hatotta meg az Európai Bizottságot

rtl.hurtl.hu

2022. június 10. 15:02

A testület szóvivője szerint minden tagállamra nehéz idők járnak, ezért nincs itt az ideje a különutasságnak.

Itt most rendkívüli helyzet van, a rendkívüli helyzet rendkívüli intézkedéseket követel meg, és ilyenkor az általános szabályoktól is szabad, sőt, szerintem kötelező is eltérni

mondta Orbán Viktor pénteken reggel a Kossuth rádióban azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság levélben kért magyarázatot a magyar hatóságoktól arra, hogy a külföldi rendszámú járművek sokkal drágábban vásárolhatnak üzemanyagot a hazai kutaknál, mint a magyar rendszámúak.

A magyar hatóságok hivatalos válaszát várjuk, és mint tudják, nem kommentálunk politikai nyilatkozatokat

– közölte Szonja Goszpodinova, az Európai Bizottság szóvivője a testület pénteki sajtótájékoztatóján az RTL kérdésére, ami arra vonatkozott, hogy mi az álláspontjuk a miniszterelnök nyilatkozatával kapcsolatban. Hozzátette, hogy a választ figyelmesen áttekintik majd, ezután alakítják ki a Bizottság álláspontját.

A szóvivő ugyanakkor leszögezte, hogy a közös piac működésének fenntartása fontos eszköz a háború miatt kialakult gazdasági helyzetben. Fontosnak nevezte a szolidaritást és az egységet, és kijelentette, hogy az ukrajnai háborúra való általános hivatkozás nem igazolhatja a különbségtételt az Európai Unió polgárai között. Szonja Goszpodinova elmondta: az Európai Bizottság tudatában van annak, hogy nehéz idők járnak minden tagállamra és az EU polgáraira, ahogy tisztában vannak az egész Európát sújtó inflációval és áremelkedéssel, éppen ezért szerintük nincs itt az ideje a nemzeti szinten meghozott, egyoldalú cselekedeteknek és az uniós állampolgárokkal szembeni diszkriminatív bánásmódnak.

Kitért arra is, hogy az Európai Bizottság számos panaszt kapott uniós állampolgároktól, akik első kézből tapasztalták a magyar benzinkutaknál, hogy többet kellett fizetniük a tankolásért, mert az autójukon nem volt magyar rendszám.

Nyitókép: MTI/Komka Péter

#gazdaság#orbán viktor#benzinár#árstop#diszkrimináció#európai bizottság#európai unió

Címlapról ajánljuk