Belföld

Orbán Viktor szerint Soros György háborús uszító, és Brüsszel miatt húzódik el a háború

rtl.hurtl.hu

2022. június 10. 7:47

Hosszú idő után először ismét interjút adott a miniszterelnök a Kossuth Rádiónak. Bejelentette, hogy százezer vállalkozónak mégis jár a rezsicsökkentés. A kormány elhúzódó háborúra számít, 2023 is a szorongás éve lesz. Orbán Viktor az interjú elején leginkább arról beszélt, hogyan kezeli a kormány a „háborús inflációt”. Később jött a politika.

Hosszú idő után először ismét interjút adott péntek reggel a Kossuth Rádióban Orbán Viktor miniszterelnök. „Kormányt kellett alakítani, ez megterheli az embert” – mondta erről.

„Arra jutottunk, a háború elhúzódik, a 2023-as év is szorongással teli lesz” – mondta. Orbán szerint az ukrajnai háború legfontosabb következménye az infláció, amely az egész világot gyötri, ez háborús infláció szerinte. A kormány úgy gondolja, hogy ez lesz jövőre is.

A gazdasági válság is összefügg a háborúval, ezt kell kezelni, ennek jegyében készült a 2023-as költségvetés – folytatta. Létrehozták a honvédelmi alapot, hogy megvédjék a hazát, a rezsivédelmi alapot pedig, hogy megvédjék a családok életszínvonalát – népszerűsítette Orbán a kormány intézkedéseit.

További dolgok, amiket Orbán szavai szerint megvédenek: a nyugdíjak, a teljes foglalkoztatás, a családtámogatási rendszer és a rezsicsökkentés.

Rezsicsökkentés és árstop

A rezsicsökkentés új szabályait szombaton kiadják – mondta. 100 ezer kisvállalkozót sikerül benne tartani a rendszerben, bár korábban arról volt szó, hogy csak magánszemélyeknek (a kormány megfogalmazása szerint a családoknak) jár majd a rezsicsökkentés.

Az árstopok Orbán szerint 5-6 százalékot csökkentenek az infláción – ha nem lenne a korlátozás, a benzin ára 700-900 forint lenne literenként, ezért kell nemzeti alapon különbséget kell tenni a tankolók között.

Arra a kérdésre, hogy meddig tarthat az árstop, Orbán úgy válaszolt, hogy sok okos ember van a kormányban, aki gazdasági kérdésben kompetens. A maga részéről szeretné meghosszabbítani, de konzultációra van szükség. Minden a háborún múlik – mondta.

Soros György háborús uszító, Brüsszel nyújtja el a háborút

Úgy fogalmazott: „amíg az unió a háborús helyzetet megnyújtja, az infláció is növekedni fog”. Brüsszel messzebb van az ukrán határtól, mint Magyarország, itt magasabb az infláció – magyarázta.

Szavai szerint a magyar kormány az egyetlen kormány, amely azt mondja, „a békét finanszírozzuk, ne a háborút. Ukrajnának joga van megvédeni saját magát, ezt nem lehet elvitatni. Hősiesen harcolnak. De mit csinálunk? Egy elhúzódó háborút akarunk finanszírozni? A béke hangján ma csak mi beszélünk Európában” – fogalmazott.

Úgy folytatta, hogy a háborús uszítókat vissza kell szorítani. Soros György szerinte háborús uszító, aki keresni akar a háborún.

Jó közös emlék, egyszer már rendbe tették a gazdaságot

Brüsszellel csatáztak, de a józan ész győzött az olajkérdésben, ami az ő harcának köszönhető a miniszterelnök szerint. Egész Európát tennénk tönkre az olajembargóval.

Kevés ország van olyan stabil politikai helyzetben, mint Magyarország, a választók jól döntöttek, „kétharmados győzelmet arattunk. Vészhelyzeti felhatalmazást kaptunk, gyorsan tudunk dönteni.”

„Van egy jó közös emlékünk – folytatta –, a 2010-es évek elején a Gyurcsány-kormány által ránk hagyott válságban is adókat vetettünk ki, hogy helyrehozza a magyar gazdaságot. Így is lett.” Most háború van, de 2-3 év múlva a gazdaság a legversenyképesebbé fog válni Európában – tette hozzá a miniszterelnök.

Nyitókép: Fischer Zoltán/MTI

Címlapról ajánljuk