Gazdaság

Még húszmilliárd forintot elvesz jövőre Budapesttől a kormány

rtl.hurtl.hu

2022. június 10. 17:00

A főváros arra számított, hogy a kormány kiszélesíti a „rezsiernyőt”, nem arra, hogy összecsukja.

Budapest főpolgármester-helyettese szerint már évekkel ezelőtt elkezdődött a települési önkormányzatok kivéreztetése, aminek csak egy újabb lépése az, hogy az önkormányzati cégek kiszorulnak a „rezsiernyő” alól, és drasztikusan emelik a szolidaritási adó mértékét.

Kiss Ambrus a Népszavának arról beszélt, hogy szolidaritási adó címén idén 35,6 milliárd forintot vont el az állam a fővárostól, jövőre viszont már 56 milliárd forintot kell fizetni. Hozzátette, hogy ha visszakapják az iparűzési adónak a járványra való hivatkozással elvont 1 százalékát, az pótolhatja ezt a kiesést, de erről még nem született döntés.

Elárulta azt is, hogy a főváros arra számított, hogy a kormány kiszélesíti a „rezsi védőernyőt”, nem pedig összecsukja, ezért a jövő hétre összeállítanak egy rövidtávú intézkedéscsomagot. Mint mondta, a városvezetés nem híve a szolgáltatások csökkentésének, nem tervezik például a közvilágítás intenzitásának vagy időtartamának csökkentését. A költségvetés viszont tele van lyukakkal, továbbra is kérdéses például, hogy honnan kerítik elő azt a 14 milliárd forintot, amennyivel a BKV-nak többet kell fizetnie az áramért, vagy azt az ötmilliárdot, amivel a közvilágítás kerülhet többe.

A főpolgármester-helyettes „a politikai aljasság mélyének” nevezte, hogy a kormánypárt a világjárvány, illetve válság idején „újra és újra szorít egyet az önkormányzatokra vert pénzügyi béklyón”, hogy azután megkérdezhesse, mivel tud segíteni.

A települések pedig még hálásak is lesznek azért, ha az állam átvesz tőlük közszolgáltatásokat és cégeket. Holott ezzel végleg kiüresedik az önkormányzatiság intézménye. A folyamat már meg is kezdődött. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere felvetette, hogy az orvosi ügyelet biztosítása nem feltétlenül önkormányzati feladat

– mutatott rá Kiss Ambrus.

Amiatt, hogy az önkormányzatoknak a jövőben piaci árat kell fizetniük az áramért és a gázért, fideszes városvezetők, így Cser-Palkovics András székesfehérvári és Csach Gábor balassagyarmati polgármester is felemelték a szavukat.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

#Gazdaság#budapest#rezsi#szolidaritási adó#kiss ambrus

Címlapról ajánljuk