Gazdaság

Felfüggesztené az EU a magyar benzinárstopot, figyelmeztették az Orbán-kormányt

rtl.hurtl.hu

2022. június 9. 8:45

Ha a kormány nem enged, kötelezettségszegési eljárás indulhat az ország ellen. Brüsszel Palkovics Lászlótól vár magyarázatot.

Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, hogy függessze fel a külföldi rendszámú autók eltérő árú üzemanyagának értékesítését – írta a Reuters. Ha az Orbán-kormány nem enged a felszólításnak, akkor várhatóan kötelezettségszegési eljárás indul az ország ellen. 

Thierry Breton, az Európai Unió egységes piacáért felelős biztosa Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek címzett levelében azt írta, diszkriminatív és ellentétes az uniós szabályozással, hogy a külföldi rendszámmal rendelkező járművek 50-60 százalékkal többet fizetnek az üzemanyagért, mint a magyar táblával rendelkező autók. 

„Arra kérem önt, hogy válaszában indokolja meg, miért hozta ezt a döntést a kormány” – fogalmazott Thierry Breton.

Arra is kérem Önt, hogy függessze fel az intézkedések alkalmazását mindaddig, amíg nem biztosítják az uniós joggal való összeegyeztethetőségüket

– tette hozzá. 

Breton szerint az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást is indíthat Magyarország ellen, amely végső soron bírósági eljáráshoz és esetleges pénzbírsághoz vezethet.


Nyitókép: Komka Péter / MTI

 

#Gazdaság#benzin#árstop#kőolaj#európai unió#kötelezettségszegési eljárás

Címlapról ajánljuk